Mısırʹda darbe yapan Generalʹin bilinmeyenleri

Mısırʹda darbe yapan Generalʹin bilinmeyenleri
Bir darbecinin anatomisi: Kimdir bu Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi?

 Mısırʹda ordunun 48 saatlik ültimatomun ardından asker, yönetime el koydu. Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ev hapsine alındı. Tanklar sokağa çıktı, Genelkurmay Başkanı ekranların karşısına geçti ve geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı.

2011 YILINDA MURSİ ATAMIŞTI

Herkes, Mısırʹda yaşanan darbenin lideri Genelkurmay ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisiʹyi merak ediyor. Cumhurbaşkanı Mursiʹnin göreve geldikten sonar atadığı isim Sisiʹnin Müslüman Kardeşlerʹe yakınlığıyla bilinen bir isim olarak biliniyordu.

Muhammed Mursi tarafından Ağustos 2011ʹde Genelkurmay ve Savunma Bakanı olarak atanan General, Arap Baharı sırasında başlattığı "bekaret testleri"nde de dikkat çekti.

İşte El Cezireʹnin yazdığı Abdulfettah El Sisi portresinin öne çıkan satır başları:

Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursiʹye tanıdığı 48 saatlik ültimatomu yerine getirmesi ardından Mısırʹın kilit karakterlerinden biri oldu. Ordu her ne kadar yaptığı açıklamada darbe yapmadıklarını belirtse de, Genelkurmay pozisyonuna Mursi tarafından atanan General Sisiʹnin, ültimatomun sona ermesiyle önemli rolü olacak.

Dindar olduğu bilinen Sisi, Mursiʹnin Mübarek döneminde üyesi olduğu Müslüman Kardeşlerʹe fazla yakın olmakla suçlanmıştı. Ancak çoğu Mısırlı subay gibi Sisi de, ulusalcı Cumhurbaşkanı Cemal Abdül Nasırʹın ateşli bir hayranıydı.

AMERİKAN ORDUSUʹNA YAKINLIĞIYLA BİLİNİYOR

Genelkurmay Başkanı ayrıca, Mısır ordusuna dikkate değer eğitim ve ekipman sağlayan ABD ordusuna yakınlığı ile tanınıyor. 1979ʹda yapılan İsrail-Mısır
barış antlaşmasından beri, Washington Mısır ordusunun en büyük destekçisi oldu. ABD her yıl Mısır ordusuna 1.3 milyar dolar yardımda bulunuyor.

AMERİKA VE İNGİLTEREʹDE BULUNDU

1954ʹte Kahireʹde doğan Sisi, Mısır askeri akademisinden "askeri bilimler" diplomasıyla 1977ʹde mezun oldu. Sisi, eğitimine 1992ʹde Birleşik Krallık Komuta ve Kurmay Üniversitesiʹnde devam etti ve 2006 yılında Pennslyvaniaʹnın ABD Ordu Savaş Üniversitesiʹnde öğretmenlik derecesi aldı.

SAVAŞ DENEYİMİ OLMAYAN GENELKURMAY BAŞKANI

Savaş deneyimi olmayan Sisi, Mübarek rejimi sırasında Suudi Arabistanʹda askeri ateşesi olarak hizmet etti. Bu hizmetinin ardından Mısırʹda kuzey askeri bölgesinin kurmay komutanı olarak görev yaptı. Şubat 2011ʹde askeri konsey devrimin sonunda gücü ele aldığında, Sisi askeri istihbarat servisinin başına getirildi.