Minik Kalpler Sağlıkla Atıyor

Minik Kalpler Sağlıkla Atıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘Minik Kalpler’ projesi sayesinde, çocukların kalple ilgili olası sorunları erken teşhisle engelleniyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, 2016 yılında başlayan ve 20 bin çocuğa kalp taramasının yapılması hedeflenen projede, ulaşılan çocukların sayısı gün geçtikçe artıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından kalp taraması yapılan çocukların sayısı 7 bin 500’e ulaştı. EKG’si çekilen çocukların bin 30’u kontrol amaçlı hastaneye çağırılırken, 189 çocukta patolojik bulguya rastlandı.

Projede, Büyükşehir Belediyesi ile çalışmanın hem maddi hem de manevi anlamda kendilerine çok şey kattığını ifade eden Prof. Dr. Olgu Hallıoğlu Kılınç, “Biz burada proje kapsamında çocuk kardiyoloğu arkadaşlarımızla birlikte projeye özel kurduğumuz bir sistemle kalp taraması yapılan çocuklarımızın sonuçlarını değerlendiriyoruz ve erken teşhis açısından çok güzel sonuçlara ulaştık. Şu ana kadar değerlendirdiğimiz 7 bin civarında EKG oldu. Bu öğrencilerden bin kadarını olası risk durumundan çağırdık. Bu çocuklarımızın 189 tanesinde patolojik bulgu saptadık. Aralarında çok ciddi ritim bozukluğu olanlar var. Bir kısmı izlem gerektiren hastalardı. Bu proje çok güzel bir proje ve halkımız da çok memnun. Çocuklarımızdaki olası hastalıklarda erken teşhis ve tedavi açısından oldukça faydalı bir proje” dedi.

Yrd.Doç.Dr. Derya Karpuz ve Uzman Doktor Dilek Giray tarafından kontrol edilen EKG’lerde risk altında olan çocukların aileleri bilgilendiriliyor ve gerekli önlemler alınıyor. Risk altında olan çocukların rutin kontrolleri devam ederken, ilaç tedavisi verilen ve ameliyat olan çocukların takibi de devam ediyor.