Millî voleybolcu: İnancıma saygı duyulmasını istiyorum

Millî voleybolcu: İnancıma saygı duyulmasını istiyorum
Türk voleybolunun en başarılı isimlerinden Aysun Özbek, tesettür kararı sebebiyle kendisini eleştiren çevrelere tepkili. Sporu bırakma kararının bununla ilgili olmadığına dikkat çeken Özbek:
Türk voleybolunun gelmiş geçmiş en başarılı isimlerinden bir olan Aysun Özbekʹin elde ettiği kariyeri, pek çok sporcu hayallerinde dahi ancak görebiliyor. Aysun Özbekʹin Türk Voleybol Milli Takımıʹnda ve Vakıfbank Güneş Sigortaʹda yaşadığı kupa sevinçleri, Türk spor tarihi açısından fevkalade bir yere sahip. Filenin sultanları içerisinde en fazla saygı gösterilen sporculardan biri olan Özbek, arkadaşları arasında her yönden örnek alınan bir şahsiyet. Ancak Ay-Yıldızlı milli forma için yıllarca ter döken milli sporcuyu son günlerde inancından ötürü bir kısım medya organları haksız şekilde eleştiriyor. Geçtiğimiz günlerde büyük hizmetler verdiği voleybolu bırakma kararı aldığını ve inançları doğrultusunda bir hayat sürmek istediğini belirten başarılı voleybolcuyu, bazı gazeteler yerden yere vurdu. Karşılaştığı haksız eleştirilere cevap vermeden tepkisini ortaya koyan tecrübeli sporcu, suskunluğunu Zaman için bozdu.
13 yaşından bu yana yoğun ve yorucu bir şekilde devam ettirdiği voleybol hayatını bırakma kararı almasının gayet normal karşılanması gerektiğini belirten Aysun Özbek, "Türk voleyboluna büyük hizmetler verdiğimi düşünüyorum. Artık bırakma zamanımın geldiği kanısındayım. Bazı medya organları sporu bırakma kararımı değişik yönlere çekiyor. Çarşafa girdiğim için voleybolu bıraktığımı falan yazıyorlar. Kesinlikle böyle bir durum yok." diyor.
Spor hayatı ve dinî yaşantısı konusunda söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını belirten 31 yaşındaki sporcu, "Ben uzun yıllardır namazımı kılan bir insanım. Dinî ibadetlerimi elimden geldiği kadar yapmaya çalışıyorum. Örtünmeye gelince, ilerleyen süreç içerisinde örtünmeyi düşünüyorum. Bu düşüncem ise birden oluşmadı. Uzun zamandan bu yana şu anki düşüncelere sahibim. Tutup da bunu yeniymiş gibi vermenin anlamı yok." şeklinde konuşuyor. Hiç kimsenin yönlendirmesi veya zoruyla bu kararı almadığını ısrarla vurgulayan tecrübeli sporcu, açıklamasını şu şekilde sonlandırıyor: "Herkesin aldığım kararlara saygı duymasını istiyorum. Ben nasıl birilerine karışmıyorsam bana da karışılmamasını bekliyorum. Sonuçta örtünme ve dinî inançlarımız ülkemizin örf ve âdetlerinde yer etmiş."
200ʹün üzerinde milli oldu
Ortaya koyduğu başarılı oyunuyla hem milli takımın hem de kulübünün değişmez ismi haline gelen Aysun Özbek, filede gösterdiği örnek kariyeri sosyal hayatına da yansıtan başarılı voleybolculardan biri. Çevresindekilerin büyük saygısını kazanan Özbekʹi milli takımdaki tüm arkadaşları seviyor ve sporu bıraktıktan sonraki alacağı kararları destekliyor. Takım arkadaşları Aysunʹu, uzun yıllardır yardımsever ve çevresindeki insanlara büyük desteği olan bir sporcu olarak tanımlıyor.
Yaklaşık 200 kez milli formayı giyen Özbekʹe farklı spor dallarındaki bayan milli sporcular da büyük destek veriyor. Aysunʹun aldığı kararlara herkesin saygı duyması gerektiğini belirten rekortmen yüzücümüz Derya Erke, "Aysun, Türk sporuna büyük hizmetler vermiş bir sporcu. Yoğun sportif performanstan yorulmuş ve kendi iç dünyasına ve ailesine zaman ayırmak istiyor. İnançlarına herkesin saygı göstermesi gerek. Kapandı diye eleştirilere boğmak çok yanlış. Bu tür haberleri medyanın uydurmaları olarak görüyorum. Aysun, Türk sporuna büyük hizmetler vermiş bir sporcu." diyor.
Yıldız Aras, dünya şampiyonu karateci: Yaptığı seçimi gayet normal karşılıyorum
Aysunʹun bu seçimini gayet normal bir durum olarak görüyorum. İnsanların istediği şekilde yaşamaya hakları var. Kendisine saygı duyulması gerekiyor. Kafa olarak demek ki örtünmeye kendini hazır hissediyor. Örneğin örtülü bir bayan zamanla düşünceleri değişerek örtüsünü terk edebilir. Aynı şekilde açık bir bayan fikirlerini değiştirerek örtünebilir. Bu olayın çok fazla büyütülmesine anlam veremiyorum. Aysunʹa karşı gazetelerin yaptığı hiç uygun olmamış.
Nurcan Taylan, olimpiyat şampiyonu halterci: Aldığı karardan ötürü tebrik ediyorum
Türk voleybolunun önemli isimlerinden Aysun Özbekʹin böyle bir karar almasından ötürü tebrik ediyorum. Başarılı voleybolcunun bu görüşüne saygı duyulması gerekir. Biz sonuçta Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Bu fikirler gayet normal. Sporda maneviyatın gayet önemli olduğunu düşünenlerden biriyim. İnsanlar inançları gereği bu şekilde yargılanmamalı. Herkes istediği inanç doğrultusunda yaşamakta özgürdür. Türk voleyboluna yıllardır önemli hizmetler sunan Aysunʹu destekliyorum.
Nedim Özbey, eski milli takımlar ve İBB antrenörü: Aysun, Türk voleybolunun en hanımefendi kızıdır
Aysunʹu çocukluğundan bu yana tanıyorum. Onun elde ettiği başarıları Türk voleybolcuları ancak rüyalarında görebilir. İnanılmaz başarıları var. O voleybol camiasının en hanımefendi kızıydı. Ben onu çok seviyorum. Medya onun başarılarından ziyade kişisel dünyasını gündeme getirmesi hiç yakışık değil. Eğer manken falan olsaydı medyanın ilgisi çok farklı olurdu. Bunlar yanlış düşünceler. Biz onun gibi sporcuları nasıl milli takıma ve Türk sporuna kazandırabiliriz diye düşünmeliyiz.
Hamide Bıçkın, dünya şampiyonu tekvandocu: Başörtümden dolayı beni de eleştirdiler
Ben de başörtüsü konusunda 2000 Sydney Olimpiyatlarıʹndan önce tatsız eleştiriler almıştım. Fakat kulak asmadan olimpiyatlara gittim. Orada dünyanın en iyilerini yenerek olimpiyat üçüncüsü oldum. Döndüğümde rahmetli Başbakanımız Ecevit, beni yanına ödül vermek için çağırdı. Orada gazeteciler beni ima ederek Ecevitʹe başörtüsü konusunda sorular sordu. O ise ʹBiz sporcunun başörtüsüyle değil, dereceleriyle ve sporculuk başarısıyla ilgileniriz.ʹ demişti. / Konhaber