Milli Dana Karaman’dan Seçildi

Milli Dana Karaman’dan Seçildi
Gen-Türk firmasının ülke genelinde yaptığı titiz araştırmalarla tespit ettiği 9 damızlıktan birisi de ilimiz örnek çiftliklerinden Duru Hayvancılıktan temin edilmiştir.

Ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi için kaliteli damızlık hayvan sayısının artırılması büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde kaliteli ve yüksek verimli damızlık hayvan elde edilmesinde suni tohumlama yöntemi etkin olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda suni tohumlama yoluyla yüksek verimli hayvanların elde edilmesinde ülkesel olarak önemli bir rol oynayan Gen-Türk Firması yerli kaynaklardan elde ettiği spermaları yetiştiricilerimizin kullanıma sunmaktadır. Bu çalışma kapsamında Gen-Türk tarafından ülke genelindeki kaliteli damızlıklar tespit edilerek yetiştiricilerden satın alınmakta ve söz konusu firmanın çiftliklerinde suni tohumlamada kullanmak üzere yetiştirilmektedir. Gen-Türk firmasının ülke genelinde yaptığı titiz araştırmalarla tespit ettiği 9 damızlıktan birisi de ilimiz örnek çiftliklerinden Duru Hayvancılıktan temin edilmiştir. Damızlık danamız; İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Ümit ÇAĞLIYAN, Karaman İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Veteriner Hekimi Muharrem KOÇAK, Duru Hayvancılık İşletmesi Sorumlu Veteriner Hekimi Buket BAYDAR tarafından Gen-Türk Sorumlu Veteriner Hekimine teslim edilmiştir. 
Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan ÖZÇALIK, Hayvancılığımızın geliştirilmesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğinin ortak yürüttüğü proje kapsamında ilimizden Duru Hayvancılıktan bir boğa adayı damızlık dananın seçilmesinin sevindirici olduğunu belirterek İlimizdeki hayvancılığın geliştiğinin bir işareti olan bu olayın Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Karaman İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve üreticilerimizin ortak başarısı olduğunu söyledi. İl Müdürü ÖZÇALIK: Karaman’ın önde gelen örnek hayvancılık işletmelerinden Duru Hayvancılığın yetiştirdiği TR70236488 nolu Simmental ırkı boğa adayının gerekli bakım ve beslenmesi yapılmak üzere Gen-Türk tohum firmasının İzmir Menemen’deki çiftliğine gönderildiğini, dananın ergin yaşa ulaştıktan sonra ise Gen-Türk firması aracılığıyla tüm Türkiye’de suni tohumlamada kullanılacağını ve bu bağlamda ilimizi temsil edeceğini belirterek, Duru Hayvancılığa ilimiz hayvancılığının gelişmesindeki katkılarından dolayı teşekkür etti. ÖZÇALIK Bu boğanın spermasını kullanarak tohumlama yaptıran yetiştiricilerimizin 50 TL daha fazla destekleme alacaklarını söyledi.