Mezitli Belediyesi Soli Pompeiopolisi Arkeopark Yapmak İçin Harekete Geçti

Mezitli Belediyesi Soli Pompeiopolisi Arkeopark Yapmak İçin Harekete Geçti
Mezitli Belediyesi Soli Pompeiopolis’i arkeopark yapmak için harekete geçti. Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında devam eden kazı çalışmalarını inceleyen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, antik kent alanını arkeopark haline getirecek bir proje hazırlayarak Kültür Bakanlığı’na sunduklarını açıkladı.

Başkan Tarhan, geçmişi yaklaşık 3 bin yıla dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmalarını gerçekleştiren Prof. Dr. Remzi Yağcı ve ekibini ziyaret ederek, çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Kendisi de bir arkeolog olan Belediye Meclis Üyesi Ramazan Toker’in de eşlik ettiği ziyarette, Prof. Yağcı, Başkan Tarhan’a Soli Pompeiopolis Sütunlu Cadde ve doğu bölümünde bulunan höyükte yapılan son kazılarda ortaya çıkan bulgularla ilgili bilgi verdi.

Soli Pompeiopolis Sütunlu Cadde’de gerçekleştirdikleri kazı çalışmalarına devam ettiklerini, buna paralel olarak da höyük alanının güney ucundaki hamamda kazı yaptıklarını ifade eden Yağcı, “Her zaman bize destek olan başkanımızın ziyareti bizi onurlandırmıştır. Özellikle son dönemde oldukça önemli bulgular elde ettiğimiz Bizans dönemine ait bir hamamdaki çalışmaları kendisine göstermek istedik. Bu alan çok farklı kültürlerin iç içe geçmiş bir şeklini oluşturuyor. Tamamıyla açığa çıkarılarak restore edilirse dünya çok önemli bir esere kavuşmuş olacak” dedi.

“Bu zenginlikleri bir an önce yeryüzüne çıkararak insanlarla buluşturmalıyız”

Başkan Tarhan da bölgede kazıların tamamlanarak bir an önce turizme kazandırılması gerektiğini söyleyerek, bunun için ellerinden gelen desteği vereceklerini kaydetti. Bölgenin tam bir kültür hazinesi olduğunu dile getiren Tarhan, “Bu zenginlikleri bir an önce yeryüzüne çıkararak insanlarla buluşturmalıyız. Bölgede kamulaştırmanın ve kazıların tamamlanarak tarihi değerlerin yok olmasının önüne geçmemiz gerekiyor. Burada 3 bin yıla yayılmış medeniyetlerin üst üste gelmiş kalıntılarından bahsediyoruz. Zaten Mezitlimizin neresini kazsak mutlaka böylesi bir kültürel zenginlikle karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda inşat kazısında Roma mezarları bulunmuştu. Yine birkaç gün önce yol yapımı sırasında birkaç mezarın bir arada bulunduğu mezarlık tesadüfen ortaya çıktı. Zaten uzun zamandır Soli ve çevresinde gerçekleşen kazılar da devam ediyor. Yine çok az kalıntısı kalmış olsa da Amfi Tiyatro, çok fazla gündeme getirmemize rağmen halen gün yüzüne çıkaramadığımız, ünlü matematikçi ve düşünür Aratos’un mezarı, güneyimizde Selçuk Üniversitesi tarafından geçtiğimiz günlerde keşfi tamamlanan antik limanımız yeniden gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor” diye konuştu.

“Dev bir arkeopark projesi ile bu tarihi eserleri halkımızla ve turizmle buluşturmayı hedefliyoruz”

Soli Pompeiopolis harabeleri ve çevresini arkeopark haline getirecek bir proje hazırladıkları bilgisini de veren Tarhan, Soli Pompeiopolis Sütunlu Cadde’nin yanı sıra antik liman, höyük ve Aratos’un mezarının içerisinde bulunduğu yüzlerce dönümlük alan için hazırlanan projeyi tamamlanmasının ardından Kültür Bakanlığı’na sunduklarını söyledi. Meztli’nin 3 bin yıllık geçmişiyle farklı kültürlerin buluşma noktası olduğunu belirten Tarhan, “Her kazma vuruşunda yepyeni bir zenginlikle karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu durum gösteriyor ki, çok büyük zenginliklerin üzerinde oturuyoruz. Gönül isterdi ki, buradaki çalışmalar hızla devam etsin ve bu tarihi değerler gün yüzüne çıkarılsın. Valilik kanalıyla başlattığımız bir başvurumuz var. Zemine ve tarihi eserlere zarar vermeden dev bir arkeopark projesi ile bu tarihi eserleri halkımızla ve turizmle buluşturmayı hedefliyoruz. Eğer Kültür Bakanlığı’ndan gereken onayı alabilirsek dünyanın pek çok yerinden tarih meraklıları gelip buraları yakından görme şansı bulacaklar. Mezitli ve Mersin’in tüm dünyada tanınması için önemli bir adım atmış olacağız. Bu bölgenin, Mersin’in dünyaya açılan kapısı olacağına inancımız tam” ifadelerini kullandı.