Meüde 2017-2018 Akademik Yılı Açıldı

Meüde 2017-2018 Akademik Yılı Açıldı
Mersin Üniversitesi (MEÜ) 2017-2018 eğitim-öğretim yılı açılışı, Çiftlikköy Kampüsü Cumhuriyet Alanı’nda yapıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde devam etti. Törene, Vali Yardımcıları Süleyman Deniz ile Cemal Yıldızer, Baro Başkanı Ali Er, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, idari ve akademik personel ile öğrenciler katıldı. Konuşmalar öncesi mini bir konser verildi. Ardından konuşan Rektör Ahmet Çamsarı, 1992 yılında kurulan MEÜ’nün şu anda yaptığı eğitim-öğretim faaliyetleri ve yaptığı bilimsel araştırmalarla hem bölge hemde Türkiye’de öncü bir konuma geldiğini söyledi. Üniversitede 736’sı öğretim üyesi olmak üzere bin 634 öğretim elamanı ile bin 529 idari personel bulunduğunu kaydeden Çamsarı, "Başta Çiftlikköy Kampüsü olmak üzere Tece Kampüsü ile Yenişehir, Tarsus, Erdemli, Silifke, Anamur, Mut ve Gülnar ilçelerinde 20 bin 470’i lisans, 5 bin 200’ü lisans üstü ve 22 bin 326’sı ön lisans olmak üzere yaklaşık 48 bin öğrenci üniversitemizde öğrenim görmektedir. Ülkemiz ve bölgemizin ihtiyaçlarına, günümüz bilim ve teknoloji koşullarına göre kendini her geçen yıl yenileyerek ilerleyen Mersin Üniversitesi, son üç yılda önemli akademik gelişmelere, yüksek bütçeli projelere, kurumsal düzeyde yeni çalışmalara imza atmıştır" dedi.

Geçen yıl üniversitede var olan fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve enstitülere, yeni bölüm ve birimlerle, merkezler eklenerek akademik yapının güçlendirildiğini vurgulayan Çamsarı, "İslami İlimler Fakültesi’nin yanı sıra yeni bölümler ve araştırma merkezleri kuruldu. 2016 yılında kurduğumuz Diş Hekimliği Fakültesi bu yıl ilk öğrencilerini aldı ve fakülteye, 60 kişilik kontenjanın yanı sıra 10 yabancı uyruklu ve 2 okul birincisi öğrenci kayıt yaptırdı. İnşallah yakın zamanda Diş Hekimliği Fakültesi için yeni bir bina yapacağız. 25 bin 000 metre kare alana sahip Diş Hekimliği Fakültesi’nin, son teknolojik donanım ve gereksinimleri karşılayacak şekilde projelendirme çalışmaları devam etmektedir. Proje çalışmalarının tamamlanması ile ihalesi yapılarak yapımına başlanacaktır. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile İslami İlimler Fakültesi’nin hoca ve altyapı çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

MEÜ’nün bir yandan yeni akademik birimlerle ve merkezlerle güçlendiğini, diğer yandan da bilimsel ve teknoloji gelişmelerle de adından söz ettirmeye devam ettiğinin altını çizen Çamsarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüksek Öğretim Kurulu’nun, Türkiye genelindeki fakülteler arasında akademik çalışma alanında yaptığı araştırma sonucunda, Tarsus Teknoloji Fakültesi yine 1. olarak bizleri gururlandı. Mersin TTO, 2014 yılında, TÜBİTAK 1601 yenilik ve girişimcilik alanlarında kapasite artırılmasına yönelik destek programı çağrısı kapsamında, desteklenmeye hak kazanan 9 TTO arasında kendisine yer bulmuştu. Mersin TTO, bu yıl ise 9 TTO arasından başarıyı tekrar eden 4 TTO’dan biri olarak destek almaya hak kazandı. 2015 yılı teknoloji geliştirme bölgeleri performans endeksi sonuçlarına göre, Mersin Teknopark, 39 bölge içinde genel sıralamada 6’ncı olurken, 10 yılı aşmış olgun teknoparklar kategorisinde, 5’inci sırada yer almıştır. Yıl içerisinde çeşitli kurum ve kuruluşlar ile bir çok işbirliği protokolü imzaladık. Mersin Deniz Ticaret Odası ile imzaladığımız protokol kapsamında; üniversitemizce tahsis edilen bir alana, Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından, Denizcilik Fakültesi binası yaptırılacak. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yine önemli gelişmelerden biri olan “Global Bütçe Anlaşması’nı”, Sosyal Güvenlik Kurumu ile imzaladık. Global Bütçe Anlaşması kapsamında, yeşil kartlı hastalar artık sevk almadan Mersin Üniversitesi Hastanesi’ne başvurabilecekler. SGK ile yaptığımız anlaşma sayesinde sevk sorunu ortadan kaldırılmıştır. Anamur Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan, Muz üretimi konusunda akademik çalışmalar yürütülecek ve öğrencilerin araştırma-uygulama yapabilecekleri araştırma ve uygulama serası, Anamur Meslek Yüksekokulumuza devredildi. Açılışını nisan ayında yapmıştık ve inşallah ilk muz hasadı, önümüzdeki şubat ayında olacak."

Çamsarı, hep birlikte kenetlenerek, her zamankinden daha çok çalışıp, MEÜ’yü daha da yükseklere taşıyabileceklerini ifade ederek, yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını temenni etti.