Mersin’in Arap Alevileri ‘ras’es Sen-i’ Gününü Kutladı

Mersin’in Arap Alevileri ‘ras’es Sen-i’ Gününü Kutladı
Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, Arap Alevileri tarafından her yıl 14 Ocak’ta kutlanan “Ras’es Sen-i” (Yılbaşı) günü dolayısıyla renkli bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte, Mesreh El Emel Tiyatro Grubu Arapça bir oyun sergiledi.Akdeniz...

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, Arap Alevileri tarafından her yıl 14 Ocak’ta kutlanan “Ras’es Sen-i” (Yılbaşı) günü dolayısıyla renkli bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte, Mesreh El Emel Tiyatro Grubu Arapça bir oyun sergiledi.
Akdeniz Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Arap Alevilerin kendi kültürünü yaşatma noktasında çok önemli bir yere sahip olan ve Hz. Musa’nın halkını firavunun elinden kurtardığı gün olarak kabul edilen Ras’es Sen-i, bu sene de HDP ve Akdeniz Belediyesi tarafından ’barış ve kardeşlik şiarıyla’ kutlandı. Arap Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Adanalıoğlu Mahallesi’nde düzenlenen etkinliğe Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Fazıl Türk, HDP İl Eş Başkanları Selman Günbat ve Güngör Didar Gül ile çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikler, HDP İl Eş Başkanları Günbat ve Gül’ün, Arap Alevilerinin Ras’es Sen-i gününü kutlaması ile başladı. HDP olarak yeni yaşam projelerinde halkların birlikte yaşamını, ayrıca Arap Alevilerin unutulmaya yüz tutan dillerini, geleneklerini ve dini ritüellerini yaşatmak ve diri tutmayı amaçladıklarını belirten Eş Başkan Gül, “1939’dan bu yana ağırlıklı olarak Hatay, Adana, Mersin civarında yaşayan Arap Alevileri’nin kültürlerini müzikle, tiyatroyla, şiirle, kültürel faaliyetlerle yaşatacağız” dedi.
Milletvekili Kürkçü’nün de tüm Arap halkının Ras’es Sen-i gününü kutladığı etkinlikte, merkezi Antakya’da bulunan Mesreh El Emel Tiyatro Grubu, Arapça bir oyun sergilerken, Ozan Nihat Çay da Arap ezgilerinin yer aldığı bir dinleti sundu.