Mersindeki Oda, Kurum Ve Siyasi Parti Başkanlarından Cumhuriyet Kutlaması

Mersindeki Oda, Kurum Ve Siyasi Parti Başkanlarından Cumhuriyet Kutlaması
Mersin’deki çeşitli kurum, oda ve siyasi parti başkanları, yayınladıkları mesajlarla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladılar.

Mersin Barosu Başkanı Ali Er, mesajında, Türk Milletinin tarihteki en parlak ve en gurur verici başarılarından birisi olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun 94. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. “Cumhuriyetimiz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, milletimizin kazandığı zaferi taçlandıran ve bizlere bağımsız bir millet olarak kayıtsız şartsız egemenliği armağan eden en değerli varlığımızdır” diyen Er, Atatürk’ün "En büyük eserim" dediği Cumhuriyet’i korumanın ve yaşatmanın Türk milletinin en önemli görevi olması gerektiğini belirtti. Er, “Bölünmez bütünlüğümüze, demokrasimize, Cumhuriyetimizin bizlere kazandırdığı değerlere sahip çıkalım. Cumhuriyetimizin kazanımlarını birlik içerisinde sonsuza dek yaşayalım ve yaşatalım” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut da mesajında, Atatürk’ün önderliğinde, büyük Türk Milleti’nin kanı, canı ve sonsuz emekleriyle kurulan Cumhuriyet’in 94. yılını milletçe büyük bir gurur ile kutladıklarını vurguladı. Aşut, “Bu milletin canı pahasına, büyük fedakarlıklarla kurduğu Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatmak hepimizin en önemli sorumluluğudur. Cumhuriyetimiz, vatan sevgisiyle dolu büyük Türk milletinin esaret kabul etmeyen karakterinin sonucudur. Bu ülkenin evlatları Türkiye’nin gelişmesi, büyümesi ve dünyada söz sahibi bir ülke olması için en üstün vatanseverlik duygularıyla hareket etmektedirler. Cumhuriyet, halka inanan halkın kendisi adına karar vermesini sağlayan, özgüvenini sağlam tutan atalarımızın bugünlere armağanıdır. 15 Temmuz gecesi milletimize ve devletimize yapılan alçak saldırıda milletimizin gösterdiği feraset ve cesaret bu armağana bugün sahip çıkıldığını göstermiştir” ifadelerini yer verdi.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer ise Atatürk önderliğinde ülkeyi işgal etmek isteyen düşman kuvvetlerine karşı verilen destansı mücadelenin 29 Ekim 1923’te milli iradeyi esas alan Cumhuriyetin ilanıyla taçlandırıldığı Cumhuriyet Bayramı’nın 94. yılını kutladı. Dinçer, mesajında şunları kaydetti: “Cumhuriyet; yok edilmek istenen milletimizin yedi düvele karşı verdiği mili direniş hareketiyle tarih sahnesinde yeniden dirilişin adı, özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın simgesidir. Bu nedenle bölünmez bütünlüğümüze, demokrasimize ve cumhuriyetimizin bizlere kazandırdığı değerlere sahip çıkalım. Bu anlamlı günde hep beraber kenetlenelim. Birlik ve beraberliğimiz Türkiye cumhuriyetimin ebediyete kadar varlığının en önemli güvencesi olacaktır.”

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli ise mesajında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni 94 yıl önce el ele, gönül gönüle büyük zorlukların üstesinden gelerek zaferle taçlandırdığımız Kurtuluş Savaşı neticesinde hep birlikte kurduk. Cumhuriyeti kurmayı milli birlik ve beraberlik duygusuna, bağımsızlık ruhuna sahip olmamız sayesinde başardık. Bu ruhu kazanmamıza öncülük eden Gazi Mustafa Kemal’i, İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, fedakarlıklarıyla ölümsüzleşen şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”

MTOSB Müteşebbis Heyet Üyesi Veysel Memiş de “Özgürlük ve bağımsızlık fikrinin eseri olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 94. yılını onurla, gururla, Cumhuriyetin kazanımları ve bağımsızlığımızı koruma kararlılığı ile bir kez daha kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının güçlükleri bir bir aşarak yükselttiği bu değer bugün Türk milletinin benimsediği en güçlü duygu olmuştur. Milletimizin ortak eseri olan Cumhuriyetimize sahip çıkmak, değerlerini korumak her Türk ferdinin en kutsal görevidir” dedi.

Mersin Girişimci İşadamları Derneği (GİAD) Başkanı Mehmet Serkan İzol ise Türk Milletinin her ferdini saygın ve eşit birey haline getiren Cumhuriyet’in ilan edilmesinin 94. yıl dönümünü coşkuyla kutlamanın sevincini yaşadıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Cumhuriyetin bizlere kazandırdığı milli birlik ve beraberlik duygusu, ülkemizin en büyük güvencesidir. Bu kutlu günü bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, onları rahmet ve minnetle anarak, yüce milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.”

Mersin Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Kurucu Başkanı Gül Akyürek de mesajında, “Cumhuriyet, milletimizin ve geçmişi zaferlerle dolu olan ecdadımızın gerçekleştirdiği kurtuluş mücadelesinin eseridir. 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilanı ve milletin kayıtsız şartsız egemenliği kabul edilerek bağımsızlık mücadelesinin ruhu ortaya konmuştur. Atamızın Cumhuriyet mirasını gelecek nesillere, içinde yaşanılan asrın sorunlarına cevap verecek şekilde geliştirerek ulaştırmalıyız” ifadelerine yer verdi.

MESİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin İpek ise “Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim tarihi, hepimiz için gurur dolu bir gündür. 94 yıl önce kazanılan zafer ve kurulan Türkiye Cumhuriyeti, bizlere bugünümüzü armağan eden kahramanlarımızın mirasıdır. Bu miras bizlerin ve bizden sonraki nesillerin koruması gereken onurlu bir sorumluluktur. Büyük mücadele ve fedakarlıklarla kazanılan bu Cumhuriyet, aynı kararlılıkla korunabilir ve yaşatılabilir mahiyettedir. Şartlar ne olursa olsun sahip olduğu milli ve manevi değerlere sahip çıkan Türk Milleti, bağımsızlık ruhunu feda etmemeye yeminli bir millettir” ifadelerini kullandı.

AK Parti Mezitli İlçe Başkanı İhsan Gültekin de mesajla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. Mesajında birlik ve beraberlik çağrısı yapan Gültekin, şunları kaydetti: “Aziz Türk milletinin büyük mücadeleler sonucunda kurduğu ve bizlere armağan ettiği Cumhuriyetimizin 94. yıl dönümünü kutladığımız bugün birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle daha parlak bir geleceğe yürümenin mutluluğu ve heyecanı içerisindeyiz. Cumhuriyetin ilanı, Milli Mücadele sonunda kazanılan tarihte eşine az rastlanılan bağımsızlığın taçlandırıldığı en yüce zaferlerdendir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başkumandanlığında aziz şehitlerimizin ve milletimizin büyük fedakarlıklarla kurduğu Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatmak ve gelecek nesillere ulaştırmak hepimizin en önemli vazifesi ve sorumluluğudur. Millet olarak amacımız, o günlerden bu günlere büyük zorluklarla taşıdığımız vatanımıza sahip çıkmaktır.”