Mersinde Fetö Darbe Girişimi Davasının İlk Duruşmasında Ara Karar Çıktı

Mersinde Fetö Darbe Girişimi Davasının İlk Duruşmasında Ara Karar Çıktı
Mersin’de Fettuhlahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in bir numaralı sanık olduğu, aralarında dönemin Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı eski tuğamiral Nejat Atilla Demirhan’ın da bulunduğu, ikisi firari, 25’i tutuklu 29 şüphelinin yargılandığı davanın dördüncü oturumunda, mahkeme heyeti ara karar vererek üç sanığın tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Dava, tutuksuz yargılanan iki sanığın dinlenmesi için 12 Ekim 2017 tarihine ertelendi.

Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava duruşmasının dördüncü oturumuna, Demirhan ve eski 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen’in de aralarında bulunduğu sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Duruşmanın bugünkü oturumunda, eski Akdeniz İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Selahattin Akçay, Demirhan’ın koruma aracının şoförlüğünü yapan eski uzman çavuş Seyhan Açar, eski başkomiser Süleyman Akçin, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’nda görevli eski deniz yüzbaşı Tuncay Kabukcı ile eski emniyet müdürü Yaşar Şimşek savunma yaptı. Savunmalarında üzerlerine atılı suçları kabul etmeyen sanıklar, tahliyelerini talep etti.

Tutuklu sanıkların tamamının savunma vermelerinin ardından, savcı iddia makamının tahliyeye ilişkin mütalaasını açıkladı. Mahkeme savcısı, sanıkların üzerlerine atılı suçların mahiyeti, söz konusu suçları işlediklerine yönelik kuvvetli delillerin varlıklarını gösteren somut bulguların olması, sanıkların ve müştekilerin anlatımlarında kuvvetli suç olgularının varlığını koruması, tutuklama kararı ve gerekçelerinde değişiklik bulunmaması, verilmesi muhtemel ceza karşısında tutuklama tedbirinin ölçülü, adli kontrol tedbirlerinin ise yetersiz kalacağı gerekçesiyle sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini talep etti.

Duruşmada daha sonra sanık avukatları, savcının mütalaasına karşı savunma yapıp, mütalaayı kabul etmediklerini belirterek, müvekkillerinin tahliyesini veya adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarını istediler.

Mahkeme heyeti, verilen aranın ardından ara kararı açıkladı. Mahkeme Heyeti, eski polis memuru Mustafa Gezginci, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’nda telsiz ve güvenlik kamerası operatörü olarak görev yapan eski uzman çavuş Mehmet Şimşek ile Demirhan’ın emir astsubaylığını yapan eski uzman çavuş Ahmet Tufan Özbar’ın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine karar verirken, sanıklara yurt dışına çıkma yasağı da getirdi.

Dava, tutuksuz yargılanan sanıklar Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Tayfun Ergi ile Deniz Binbaşı Mehmet Emin Ceylan’ın dinlenmesi ve dosyadaki eksiklerin giderilmesi için 12 Ekim 2017 tarihine ertelendi.

Öte yandan, mahkeme heyetinin, avukatların da katılımıyla Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’nda önümüzdeki günlerde keşif yapmasına karar verildi.