Mersin Serbest Bölgesinin Kamuya Ait Hisseleri Özelleştiriliyor

Mersin Serbest Bölgesinin Kamuya Ait Hisseleri Özelleştiriliyor
Türkiye’nin faaliyete geçen ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesi’nin işleticisi MESBAŞ hisseleri içinde yer alan Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait yüzde 21,2’lik kamu payı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca satışa sunuldu. MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum, yüzde 21’lik kamu hissesinin özelleşmesinin Mersin Serbest Bölgesi’nin gelişmesini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Türkiye’de 30 yıl önce faaliyete geçerek, ülkenin ilk serbest bölgesi olma özelliğini elde eden Mersin Serbest Bölgesi, kuruluşundan 2017 Temmuz ayı sonuna kadar geçen süreçte 58,2 milyar dolar ticaret hacmine ulaştı. 2016 yılında gerçekleştirdiği 2,8 milyar dolar işlem hacmi ile Türkiye’deki serbest bölgeler içinde Ege Serbest Bölgesi’nden sonra 2’inci sırada yer alan Mersin Serbest Bölgesi, sağladığı 8 bin 370 kişilik doğrudan istihdamla da Ege ve Bursa serbest bölgelerinin ardından 3’üncülüğü elde etti.

MESBAŞ’taki kamu hisseleri satışa sunuldu

Yaklaşık 460 firmanın faaliyette bulunduğu Mersin Serbest Bölgesi’nin şirket hisseleri içindeki kamu payı, bugünlerde özelleştiriliyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’nin özelleştirme kapsamına alınması çerçevesinde, Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.’deki (MESBAŞ) hisseleri de satışa sunuldu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bu kapsamda açtığı ihale ile 24 Ağustos 2017 tarihine kadar teklif alacak.

Özelleştirmeye ilişkin İHA muhabirine açıklama yapan MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum, buradaki özelleştirmede, bölgenin özelleşmesinin değil, şirket hisseleri içerisindeki kamu payının özelleşmesinin söz konusu olduğunun altını çizdi. MESBAŞ’ın şirket hisselerinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’nin kamu kesimi olarak yüzde 21,2 oranında hissesi bulunduğunu belirten Mum, “Bu hisseler Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa sunuldu. Dolayısıyla şu anda bu hisseler özelleştiriliyor” dedi.

“Kamu hisselerinin özelleşmesi bölgenin gelişimini olumlu yönde etkileyecek”

Şirket hisseleri içindeki yüzde 21,2’lik kamu hissesinin özelleşmesinin Mersin Serbest Bölgesi’nin gelişmesini olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayan Mum, “MESBAŞ’ın hissedarlarının büyük bölümü özel kesim olduğu için bu hisseler de özelleştikten sonra gelecek vaat ettiren bir ortak çalışma düzeniyle beraber daha olumlu faaliyetler ve yatırımlar söz konusu olacaktır. Zaten şu anda şirketin bölgeyle ilgili yatırım yenileme faaliyetleri başladı. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Ekonomi Bakanlığı’ndan verilen taahhüt kapsamında yatırımlara başladık. Şu anda herhangi bir olumsuzluk yok, her şey yolunda gidiyor” diye konuştu.