Mersin İle Rusya’nın Penza Kenti Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandi

Mersin İle Rusya’nın Penza Kenti Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandi
Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile Rusya Federasyonu’nun Volga eyaletine bağlı Penza kenti Valisi Bochkarev Vasiliy Kuzmiç, iki kent arasında var olan ilişkileri geliştirmek amacıyla ekonomik, bilimsel, teknik ve kültürel işbirliğine dair mutabakat...

Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile Rusya Federasyonu’nun Volga eyaletine bağlı Penza kenti Valisi Bochkarev Vasiliy Kuzmiç, iki kent arasında var olan ilişkileri geliştirmek amacıyla ekonomik, bilimsel, teknik ve kültürel işbirliğine dair mutabakat zaptı imzaladı.
Rusya Federasyonu Penza Valisi Kuzmiç, Mersin Valiliği ile mutabakat zaptı imzalamak ve Mersin iş dünyası ile bir dizi görüşme gerçekleştirmek üzere Mersin’e geldi. Mersin Valisi Çakacak’ın, Valilik binası önünde karşıladığı Kuzmiç’e, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mahmut Arslan da eşlik etti. Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Kuzmiç, ikinci kez geldiği Mersin ile ilişkileri geliştirmek istedikleri mesajını verdi.
Vali Çakacak, Kuzmiç’i, mutabakat zaptının imzalanmasında önce makamında ağırladı. Çakacak, burada yaptığı konuşmada, Vali Kuzmiç’in geçen yıl da Mersin Valiliği’ni ziyaret ettiğini anımsatarak, kendisini bir kez daha Mersin’de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Rusya Federasyonu ile hem Türkiye’nin hem Mersin’in var olan ilişkilerinin bu tür ziyaretlerle daha da artacağını belirten Çakacak, “Kuzmiç’in ziyareti bizim için önemlidir. Çünkü Rusya Federasyonu bizim hem iyi komşuluk ilişkilerimizin olduğu hem de çok büyük ticari işbirliğimizin olduğu önemli bir ülke. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, görüşmelerinde iki ülke arasında var olan ticaret hacminin büyük oranda geliştirilmesi konusunda zaten fikir birliği içindeler. Rusya Federasyonu ülkemizin ihracat açısından ilk sıradaki ülkelerinden biridir. Ekonomik ilişkiler Mersin’de yapılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali dolayısıyla daha da artacaktır. Mersin ilimizin de Rusya Federasyonu’na 210 milyon dolar civarında ihracatı bulunmaktadır. Zaten var olan bu ekonomik işbirliğinin karşılıklı ziyaretlerle iş adamlarımızın karşılıklı ziyaretleriyle daha da artırılacağı inancındayız. Ekonomik hacmimizin daha da büyümesini temenni ediyorum”
Bugün Mersin ve Penza kenti arasında var olan ilişkilerin daha sağlam bir yapıya oturması amacıyla bir mutabakat zaptı imzalayacaklarını bildiren Vali Çakacak, “Bu mutabakat zaptı ile ticari, ekonomik, sosyal, kültürel her alanda ilişkilerimizin daha da ileriye götürülmesi konusunda karşılıklı iyi niyetlerimizi ortaya koyacağız. Temennimiz, imzalanacak olan bu mutabakat zaptıyla Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında var olan ekonomik ilişkilerin dolayısıyla Mersin ile Penza arasındaki ilişkilerimizi daha sıkı bir temele oturtmaktır. Bu işbirliği anlaşmasının hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu mutabakat zaptının imzalanmasıyla her iki taraf görev alanları ve yetkileri kapsamında Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu mevzuatına uygun olarak eşitlik, partnerlik ve karşılıklı yarar temeli üzerinde ticari, ekonomik, bilimsel, teknik ve kültürel işbirliğinin geliştirilmesine yardımcı olunması hedefleniyor. Sanayi, tarım, inşaat ve turizm öncelikli işbirliği alanlarımızdır” diye konuştu.
“BU ANLAŞMAYLA İLİŞKİLERİMİZ DAHA DA İVME KAZANACAK”
Penza Valisi Kuzmiç de kısa bir süre önce Rusya Federasyonu Başkanı Putin’in Türkiye’ye ziyaret ederek, Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili anlaşmalar imzalandığını anımsattı. Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapılmasından sonraki süreçte Rusya Federasyonu ile Türkiye’nin birbirlerine daha fazla yakınlaşacağının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu vurgulayan Kuzmiç, “Bizim arzu ettiğimiz ve bundan memnun olacağımız bir durum da Mersin ile Penza kenti arısında yapılacak karşılıklı yatırımlardır. Bu bir kazanım olacaktır. Türkiye’den yalnızca bir takım yatırımcıların değil, gerek yaş meyve sebze gerekse süt ve süt ürünleriyle ilgili bir takım teknolojinin de karşılıklı anlaşmalar çerçevesinde hayata geçirilmesini arzu ediyoruz. Kesinlikle bu konularla ilgili hükümet olarak desteklerimiz olacaktır. Türkiye, özellikle Mersin’deki iş adamları ve iş potansiyelinin ölçeği doğrultusunda Türkiye’nin, Orta Asya ve Rusya coğrafyasında büyük bir hinterlantta söz getirecek bir çalışma içerisinde olabileceğini düşünüyoruz. Türkiye ile karşılıklı ve ortak yatırımlar gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Bugün imzalanacak mutabakat metninin, kendileri için Mersin ve Penza’nın karşılıklı ilişkilerinin gelişmesinde gerek faaliyet gerekse kazanımları doğrultusunda ikinci bir tohum olacağının altını çizen Kuzmiç, “Bu anlaşma neticesinde biz Penza kenti olarak Türkiye’deki gerek yatırımcıları gerekse endüstriyel gelişim amaçlı girişimleri kentimize davet etmiş oluyoruz. Kesinlikle bu anlaşmayla ekonomik ve diğer yatırımlarla hem gelirler konusunda hem de ileriye dönük kazanımlarımız olacak ve ilişkilerimiz daha da ivme kazanacak. Rusya Federasyonu olarak bizler birçok açıdan gelişime yönelik gerek ekonomik gerekse diğer yatırımlar ve karşılıklı kazanımlar elde edebilmek için her türlü konuda işbirliğine hazırız ve bunun için buradayız. 2015 yılı Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomik gelişime temel taşı olacaktır” şeklinde konuştu.
Mersin’de yapılacak Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın açılmasıyla Mersin’e Rusya’dan gelecek turist sayısında artış olacağına da işaret eden Kuzmiç, havalimanının biran önce açılmasını beklediklerini kaydetti.
Vali Çakacak da bunun üzerine Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda duran inşaatın, son yapılan anlaşmayla yeniden başlayacağını ve en kısa sürede bitirileceğini belirterek, havalimanı tamamlandığında iki ülke arasındaki turizmin çok daha fazla gelişeceğine inandıklarını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Vali Çakacak ile Penza Valisi Kuzmiç, mutabakat zaptını imzaladı.