Mersin Barosundan Utanç Listesine Tepki

Mersin Barosundan Utanç Listesine Tepki
Mersin Barosu, İstanbul’da hastaneye başvuran 115 çocuğun hamile çıkmasının kayıtlara geçilmemesi ve polise bildirilmemesine tepki gösterdi.

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Ruşen Ayşen Ayılgan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, kamu vicdanını derinden yaralayan bu olayın sorumlularının yargı önüne çıkarılarak, sorumluluğu tespit edilenlerin cezalandırılmalarını istedi. Ayılgan, İstanbul’un Küçükçekmece ilçesindeki bir hastaneye, 2017 yılında beş aylık süreçte getirilen yaşı 18’in altında 115 hamile kız çocuğunun kayıtlara geçmediği ve polise suç ihbarında bulunulmadığı iddialarını büyük bir üzüntü ve endişeyle takip ettiklerini belirtti.

Bu çocuklardan 38’inin 15 yaşından küçük olduğu iddialarına dikkat çeken Ayılgan, "Hastanedeki hamile çocuklar skandalını ortaya çıkaran memur, hastaneye yılda 450-500 civarında hamile çocuğun getirildiğini belirterek olayı ortaya çıkarırken görev yerinin değiştirildiğini ifade etmektedir. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuyla ilgili iki hastane görevlisi hakkında ‘suçu bildirmemek’ ve ‘çocuklara cinsel saldırı’ suçları kapsamında iki ayrı soruşturma yürütülmektedir. Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak olayı büyük bir üzüntü ve endişeyle takip etmekteyiz. Vicdani olmadığı kadar hukuka da aykırı olan bu olayla ilgili ihmali ve kusuru olan şahıslar tespit edilmeli, haklarında gerekli soruşturma başlatılmalıdır” dedi.

Hastanenin bu vahim vakaları bildirme yükümlülüğünü yerine getirmemesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Ayılgan, “Böylesi durumlarda hastanenin herhangi bir takdir yetkisi olamaz. Türk Ceza Kanunu’nun 104. maddesine göre cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu maddeye göre rıza şartı aranmaksızın çocukla cinsel ilişkide bulunmak suçtur. 115 hamile kız çocuğunun tespit edildiği bu olayda, cumhuriyet savcılığının gerekli soruşturmayı başlatarak adli tıp uzmanlarına ve sosyal çalışma görevlilerine yaptırdığı incelemeye göre olayı aydınlatması gerekir. Hastanenin cumhuriyet savcılığına bildirim yükümlülüğünü yerine getirmemesi hukuka aykırıdır. Bu konuda sağlık kurumlarının sorumluluğunu düzenleyen mevzuat hükümleri açıktır" diye konuştu.

“Çocuklarımızın geleceğini karartan bu vahim olayın üstü kapatılamaz"

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak çocuk istismarına yönelik işlenen istismar suçları ile ilgili davaları, hassasiyetleri gereği mağdur çocuk yanında takip ettiklerini vurgulayan Ayılgan, “Çocuklarımızın geleceğini karartan bu vahim olayın üstü kapatılamaz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza yönelik her türlü ihmal ve istismar olaylarında mağdur çocuk yanında yer aldığımızı ve bu olaylarda çocuk haklarını koruma sorumluluğu bulunanların, hukuka uygun davranarak çocuklarımızın hak ve menfaatlerini korumaları gerektiğini ifade etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.