Mersin, Arap Ve Yemenli Heyetlere Ev Sahipliği Yapacak

Mersin, Arap Ve Yemenli Heyetlere Ev Sahipliği Yapacak
Kalkınma Bakanlığı himayelerinde, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYTDTA), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve Türk-Arap İşadamları Derneği’in (TURAB) destekleriyle 11-13 Ocak tarihleri arasında Mersin’de "1. Türk-Arap Ekonomi Zirvesi" ve "Türk-Yemen İş Forumu" gerçekleşecek.

Mersin Valiliği’nde basın toplantısı düzenleyen Vali Ali İhsan Su, zirve ve forumla ilgili bilgi verdi. Burada konuşan Vali Su, Mersin’in bu hafta içinde 2 önemli etkinliğe ev sahipliği yapacağını söyledi. Türk ve Arap ülkelerinden bakanlar, diplomatlar, iş adamlarından oluşan yaklaşık 250 kişilik heyeti, birbiriyle ilişkili bu iki farklı etkinlik vesilesiyle Mersin’de ağırlamaktan büyük bir onur ve mutluluk duyacaklarını kaydeden Su, "1. Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’ne Kıbrıs, Fas, Tunus, Cezayir, Lübnan, Filistin, Kuveyt, Bahreyn, Irak, Suriye, Mısır, Ürdün, Sudan, Suudi Arabistan, Yemen, Hindistan, Malezya, Çin gibi ülkelerden katılımcıların iştirak etmesi beklenmektedir. 3 gün sürecek programın ilk gününde 11 Ocak 2018 Perşembe günü Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla Türk ve Arap ülkelerindeki ekonomik gelişmeler, işbirliği fırsatları, yatırım imkanları, iş yapma kültürleri gibi konular, farklı panellerde konunun uzmanları tarafından tartışılacak. Programın ikinci ve üçüncü günü ise Türk ve Arap iş insanları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirilecek, Mersin iş insanlarımız ile yurt dışından gelen misafirlerimiz arasında somut ticari bağlantılar kurulmaya çalışılacaktır. Ayrıca serbest bölge, liman, organize sanayi bölgesi gibi üretim alanları ziyaret edilerek, ilimizin üretim ve yatırım ortamı misafirlerimize tanıtılmaya çalışılacaktır" diye konuştu.

Türk-Arap Ekonomik Zirvesi’nin yanı sıra Adana ile birlikte "Türk-Yemen İş Forumu’na da ev sahipliği yapacaklarını vurgulayan Su, "Yemen, Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün, Bahreyn, Malezya, Çin gibi ülkelerden gelen ve Ortadoğu’nun tabiri caizse tüccarı olarak tanımlanan yaklaşık 135 kişilik Yemenli iş adamı heyete 9-10 Ocak tarihlerinde Adana’da, 11-12-13 Ocak tarihlerinde ise Mersin’de temaslarda bulunacaktır. Bu program vesilesiyle Ortadoğu coğrafyasında tüccarlık vasıflarıyla öne çıkan Yemenliler ile Çukurovalı iş adamları arasında ticari işbirliklerinin güçlendirilmesi, bölgenin yatırım ve dış ticaret potansiyelinin kendilerine yerinde tanıtılarak somut ticari çıktılar elde edilmesi amaçlanmaktadır. Bu forum Türk-Arap Ekonomi Zirvesi ile eş zamanlı olarak düzenlenmesi planlanmaktadır. Bu sayede iki etkinliğin birbirini olumlu yönde besleyeceği düşünülmüştür. Mersin’de böylesi güzel etkinlerin düzenlemesinde katkı sağlayan Ekonomik Bakanı Lütfi Elvan başta olmak üzere bu etkinliklerin destekçisi bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu çalışmalar, Mersin ve Türk-Arap ülkeleri arasında ticaret ve yatırım alanındaki ilişkilerin güçlenmesine vesile olacaktır. Aynı zamanda, Mersin’in uluslararası alandaki tanıtımına da önemli katkılar sağlayacaktır" dedi.