MP3 dinleyenler dikkat!

MP3 dinleyenler dikkat!
Kulaklıkla uzun süreli ve yüksek sesle müzik dinlemek bakın nelere yol açıyor?
Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren mp3 çalan cep telefonları ve walkmanlar, birçok sağlık problemini de beraberinde getirdi. Kulağın içine takılan kulaklıkla uzun süre ve yüksek sesle müzik dinlemek, işitme kaybına neden oluyor.

TANSİYON DA ÇIKIYOR

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Papila, "Cep telefonu ve walkman gibi araçların sesini sonuna kadar açtığınızda, yüksek sesi kulak kanalından içeri vermiş olursunuz. Bu durum iç kulağa hasar veriyor" dedi. Gürültüye bağlı işitme kayıplarına ʹakustik travmaʹ denildiğini ifade eden Prof. Papila, bu alışkanlığın kulak çınlaması, uyku bozuklukları, huzursuzluk ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini söyledi.

GÜRÜLTÜDEN UZAK DURUN

İnsanların gündelik hayatta sürekli gürültüye maruz kaldığını kaydeden Papila, 80 desibelden daha fazla sese maruz kalmanın kulağa zarar verebileceğini ifade etti. Papila, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Fısıltı 30, normal konuşma 60, yol ve trafik 80, walkman ve cep telefonlarının ses çıkışları 60-120 desibel olduğu biliniyor. Bununla birlikte şimşek 120, tüfek 140 desibeldir. Bu oranlara baktığımızda insan kulağının sürekli gürültüye maruz kaldığını söyleyebiliriz. Bu yüzden kulaklarımızı gürültüden uzak tutmamız gerekir."

KULAKLARI DİNLENDİRİN

Kulakların, gürültüden korunması gerektiğini kaydeden Papila, sesi dışarı veren ve kulağın içine girmeyen kulaklıkların kullanılmasını tavsiye etti. Papila, "Duyabileceğinizin çok üstünde yüksek sesle müzik dinlemenin kulağa zarar verdiğini unutmayın. Ansızın gürültüyle karşılaştıysanız, kulaklarınızı ellerinizle korumaya çalışın. Uzun süre cep telefonu ve kulaklık kullanmaktan kaçının" tavsiyesinde bulundu.