MISIRʹDA MİLYONLAR AYAKTA

MISIRʹDA MİLYONLAR AYAKTA
Mısırın başkenti Kahirede, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde bugün yapılacak büyük gösteri için toplananların sayısının 1 milyonu geçtiği haberleri geliyor.
Mısır’ın başkenti Kahire’de, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde bugün yapılacak büyük gösteri için toplananların sayısının 1 milyonu geçtiği haberleri geliyor.
 
Öte yandan ülkedeki son internet servis sağlayacısı da devre dışı bırakıldı ve Mısırʹın dünyayla ilişkisi tamamen kesildi.
 
Mısır Devlet Televizyonu bugün yaptığı çağrıda halkı evden çıkmamaları ve gösterilerden uzak durmaları konusunda uyardı
 
AP haber ajansına göre Hükümet bölgede tüm yolları kapattı ve her türlü toplu taşıma aracı faaliyet dışı bırakıldı. Ancak El Cezireʹnin haberine göre kalabalık gittikçe artıyor.
 
Mısır Silahlı Kuvvetleri, göstericilere karşı güç kullanmayacağını açıkladı. Devlet televizyonundaki haberde, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye’de ’bir milyon adam yürüyüşü’ arifesinde ordunun göstericelere karşı güç kullanmayacağı yönünde güvence verdiği belirtildi. Haberde, ordunun Mısır halkının taleplerini "meşru" gördüğü de ifade edildi.
 
13:40 İhvan-ı Müslimin İrşad Mektebi üyesi Dr. Isam Uryan: Halk, iradesini ortaya koydu. Sözünü söyledi. Biz de bu iradeye uygun olarak hareket ediyoruz. Biz, Hüsnü Mübarek rejimiye müzakereyi reddediyoruz. Mübarek, yardımcısı,hükümeti ve Mısır Meclisi meşruiyetini yitirdi. Egemenlik ve meşruiyet halkın elindedir.
 
13:27 Maariv: Mısırʹda protesto gösterileri başladığı günden sonra dünya liderleri Mübarekʹı terk etti.

13:23 BM İnsan Hakları Komiseri Nafi Bilay, Mısırʹda Cuma günü ve sonrasında yaşanan çatışmalarda 300 kişinin öldüğünü açıkladı.

13:20 el Cezire:Tahrir Meydanıʹndaki göstericilerin sayısı 1 milyonu aştı.
 
13.45 Kahire sokaklarında ʹBaşbakan Erdoğanʹ sesleri... Başbakan Recep Tayyip Erdoğanʹın Mısır yönetimine "Mısırʹın huzuru, güvenliği, istikrarı adına önce siz adım atın. Halkı tatmin edecek adımlar atın" çağrısı yapması, başkent Kahireʹdeki Tahrir Meydanıʹnda geniş yankı buldu.
 
13:14 Arap Düşünce Forumu Genel Sekreteri Dr. Hasan Nafa: Hüsnü Mübarekʹin diyalog girişimini, yeni hükümeti kurmadan önce başlatması gerekiyordu ki bakanlar üzerinde ittifaka varılabilsin. Mübarekʹin geçici dönem hükümeti için bağımsız birisini görevlendirmesi gerekiyordu. Fakat böylesine sıcak bir krizde hükümetin kurulması ve sonrasında da yardımcısı Ömer Süleymanʹı diyalog için görevlendirmesi, vakit kazanmak dışında başka bir amacı yoktur. Halk, yüzbinler halince meydanlara inerek Mübarekʹin meşruiyetini elinden aldı. Halkın talebi,Mübarekʹin gitmesi, rejimin değişmesidir.Mısır halkı, Mübarekʹe güvenmemektedir. Artık gitmelidir.


13:07 İhvan-ı Müslimin Eski Genel Mürşidi Muhammed Mehdi Akif: "Bizim bu halka hizmet etmek, bu halkı korumak dışında başka bir talebimiz yok. İhvan-ı Müsliminʹin talepleri, halkın talepleriyle örtüşmektedir. Hepimiz, Cumhurbaşkanı ve rejiminin devrilmesinde ittifak halindeyiz."

13:05 Kahireʹye girişlerin kapatılmasına rağmen Tahrir Meydanıʹndaki göstericilerin sayısı 1 milyona ulaştı.

13:03 İsrail, Filistinlilerin Tel Avivʹdeki Mısır Büyükelçiliği önünde düzenlediği protesto gösterisinden sonrasında elçilik önündeki güvenlik tedbirlerini artırdı.

13:00 Mısırʹın başkenti Kahire, tarihi bir güne şahit oluyor. Binlerce Mısırlı, Hüsnü Mübarekʹi devirmek için Tahrir meydanına ilerliyor. Emniyet güçlerinin olmadığı alanın güvenliği meydandaki gençler tarafından sağlanıyor. Herkes, arandıktan sonra meydana alınıyor.

12:05 Kahireʹye araç girişinin engellenmesi üzerine Tahrir meydanına gitmek isteyen binlerce Mısırlının kalan yolu yürüyerek devam edeceği öğrenildi.
 
 12:00 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hüsnü Mübarekʹe çağrıda bulunarak, halkın sesine kulak vermesini istedi.

11:40 Başbakanlık, Mısırʹdaki olayların ardından bin 969 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bu ülkeden tahliyesinin gerçekleştirildiğini açıkladı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Vali Mehmet Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, Mısırʹda baş gösteren olayların ardından bin 969 vatandaşın Türkiyeʹye getirildiği belirtildi.
 
11:20 el Vefd Partisi Başkanı Eymen Nur, Mübarek rejiminin saatler içerisinde ya da bir kaç gün içerisinde düşeceğini söyledi. Nur buna ilave olarak Mübarek rejiminin devrildiği zaman ülkenin yönetimini geçici süreyle yürütecek kişilerin belirlendiğini ifade etti.

11:10 Mısırʹın önde gelen alimlerinden Muhammed Hasan, bedeli ne olursa olsun sivil halka bir tek kurşun dahi sıkılmaması gerektiği çağrısını yineledi.
 
 11:02 Mısırlı gazeteci İbrahim Daravi: Kahireʹnin dışındaki illerden Tahrir Meydanıʹndaki gösterilere katılmak için binlerce Mısırlı yola çıktı. Mısırlıların Tahrir Meydanıʹna ulaşmasını engellemek için tren ve otobüs seferlerini durdurdular. Halk, özel araçlarıyla Tahrir meydanına doğru ilerleyor. Fakat özel araçlarıyla yola çıkanlar da rejimin değişmesini istemeyenlerin saldırısına maruz kalıyor, tehdit ediliyorlar.

Tahrir Meydanıʹndaki gösteriyi organize eden gençler, görüşlerini duyurabilmel için internet hatlarının açılmasını ve Hüsnü Mübarekʹin gitmesini istiyorlar. Bunun dışında başka bir şey istedikleri yok.

11:00 Mısırʹdaki 50ʹye yakın insan hakları örgütleri, ülkede akan kanın durması için Hüsnü Mübarekʹe istifa çağrısında bulundu.

10:55 World Tribune: Mısırʹı terkedenler arasında sadece yabancılar yok. Mısırlı eski bakanlar da Körfez ülkelerine giden uçaklarla ülkeden kaçtılar.

10:53 Çin, Mısırʹdaki diplomatlarını almak için Mısırʹa bir uçak gönderdi.

10:52 Kifaye Hareketiʹnden Ahmed Bahaeddin
: Mısırʹdaki tüm siyasi hareketler, rejime karşı duruşlarında ittifak halindedir... Mısırʹdaki intifada herhangi bir siyasi hareketin değil halkın başlattığı intifadadır.

10:50 İsrailʹin sesi radyosu, onlarca İsrailli turistin henüz Mısırʹda olduğunu, Mısırʹdan ayrılmak için bugün Kahire havaalanına hareket ettiklerini duyurdu.

10:45 İhvan-ı Müslimin liderlerinden Dr. Saad Katati: Mısır halkı bir haftadır öfkeli. Rejim ise en basit isteklerini karşılamadı. Kahire, İskenderiye, el Feyyum, el Mansura ve diğer şehirlerdeki onbinler, rejime karşı sözünü söyleyecektir. Biz, şuanda halkın iradesini söylüyoruz. Halk, rejimin tamemen değişmesini istemektedir. Sadece hükümet yada Mübarekʹin değişmesi değil rejimin tamamen değişmesini istemektedir.

10:39 Katarʹın başkenti Dohaʹdaki Mısır Büyükelçiliği önünde, bugün saat 15:00ʹde Mısır halkıyla dayanışma gösterisi düzenlenecek.

10:36 İran Dışişleri Bakanlığı: Mısırʹdaki halk devrimi, yeni bir Ortadoğuʹnun kurulmasına yardımcı olacaktır.

10:35 Bahreyn Kralı Hamad: Mübarekʹin gücü Mısırʹda istikrarı sağlamaya yeter.

10:33 Süveys şehrindeki muhaliflerin çağrısı üzerine binlerce Mısırlının gösteri hazırlıkları devam ediyor.

10:30 Kahireʹnin kuzey doğusundaki Tantaʹda adi suçtan ötürü tutuklu bulunan Mısırlılar, emniyet güçleri tarafından hapishanelerden çıkarıldı, şehirdeki özel ve kamu mallarını yağmalamalarını istediği öğrenildi.
 10:25 Mısırʹın kuzeyindeki İskenderiye şehrinde de Kahireʹde olduğu gibi milyonluk gösteri için hazırlıklar sürüyor.

10:16 Mısırlı aktivist ve gazeteci Nevvara Necm:
Şimdi bir tek talebimiz var. O da rejimin tamamen devrilmesidir. Rejim devrilmesinden sonrasına dair ise herhangi bir endişemiz yok.

10:14
Mısırlı aktivist ve gazeteci Nevvara Necm:
Bu rejim şuanda bir boşluğu doldurmuyor ki devirdiğimiz zaman ülkede boşluk olsun. Bu rejim 30 yıldır halkını düşünmedi. 30 yıldır Amerika için çalıştı ama yarım saat dahi halkı için bir şey yapmadı. Bu rejim ne güvenliğimizi sağladı ne de başka bir ihtiyacımızı karşıladı. Sadece internet hatlarını, telefonları kesti. Tren ve uçak seferlerini durdurdu. Başka da hiçbir şey yapmadı. Be rejim devrildiği zaman, Mısırʹa hayat geri dönecektir.

10:12
Mısırlı aktivist ve gazeteci Nevvara Necm:
Ömer Süleymanʹla müzakereleri kabul etmiyoruz. Çünkü Süleymanʹın atamasını, meşruiyetini yitiren Mübarek yapmıştır. Eğer siyasi partilerden herhangi birisi bu rejimle müzakereye girerse halka karşı rejimin yanında durmuş olur.
 
10.10 Mısırʹdaki son internet bağlantısı da kesildi... Mısırʹdaki son faal internet servis sağlayıcısının da engellendiği, siyasi krizin ortasındaki bu ülkenin dünya ile ilişkisinin tamamen kesildiği bildirildi.
 
10:10 Mısırlı aktivist ve gazeteci Nevvara Necm: Şuanda yüzbinler Tahrir Meydanıʹna akınlar halinde geliyor. Biz, şuanda tarihi bir ana şahid oluyoruz. Mısır halkı ayağa kalkmış durumda. Biz bu rejimden bıktık. İnşaallah ondan kurtulacağız.

10.05 Mısırʹın başkenti Kahireʹde milyonluk gösteri için son hazırlıklar devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Mısırlılar, Hüsnü Mübarekʹi devirmek için Tahrir meydanına akın ediyor.
09.50 Ordu, "Halkın talepleri meşrudur, protestoculara karşı şiddete başvurmayacağız" dedi
 
Mısır halkının başlattığı halk intifadası, 7. gününü de geride bıraktı