MEMUR-SEN BAKAN DİNÇER VE SGK BAŞKANI ZARARSIZ İLE GÖRÜŞTÜ

MEMUR-SEN BAKAN DİNÇER VE SGK BAŞKANI ZARARSIZ İLE GÖRÜŞTÜ
MEMUR-SEN, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve SGK Başkanı M. Emin Zararsız ile görüştü.
Ziyaret ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Memur-Sen Karaman İl Başkanı Duran Kabaağaç,  kamu çalışanlarıyla bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin sağlık harcamalarının 5510 sayılı yasayla 15 Ocak itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)’na devredildiğini hatırlatarak, bu uygulamanın bazı aksaklıkları olduğunu söyledi.
 
Kanun çıkarılırken gözden kaçan konuların Memur-Sen tarafından Bakan Dinçer’e aktarıldığını belirten Kabaağaç, özellikle il dışı sevk durumlarında kamu çalışanlarının mağdur olacağının ifade edildiğini kaydetti.
 
Kabaağaç, söz konusu açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “5510 sayılı yasa ile, kamu çalışanları ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin tedavi ve yolluk giderleri bundan sonra SGK tarafından ödenecek. Ancak bu geçiş esnasında, il dışı sevk durumlarında verilen tedavi yolluğu, iyileştirme beklenirken, eski halinden daha kötü bir hale getirilmiştir. Eski uygulamada 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi personelin bu giderleri 5545 sayılı yasaya göre ödenmekte iken, yeni uygulamayla il içi sevklerde yolluklar 50 gösterge rakamı, il dışı sevklerde ise 100 gösterge rakamıyla çarpılarak hesaplanacaktır. Bu rakamlar ise günün şartlarına göre iyileştirme beklediğimiz rakamların daha da kötüye gitmesi anlamına gelmektedir.”
 
Yeni uygulamanın özellikle uzun süreli il dışı tedavi sorunu olan kamu çalışanlarının yüzde 70 ile 80 oranında hak kaybına uğrayacağı anlamına geldiğine dikkat çeken Kabaağaç, yeni uygulamada tedavi ve yolluk ödemelerinin, bir önceki uygulamada olduğu şekilde devam etmesini, yeni yasanın bu kısmının eski uygulamanın devamı şeklinde revize edilmesini istediklerini söyledi.
 
Kabaağaç, 4/C’lilerin memur sendikalarına üye olabileceklerine yönelik alınan mahkeme kararının bakanlığa ulaştığını hatırlatarak, bu konuda idari olarak yaşanan sorunların giderilmesi gerektiğini kaydetti.
 
Kabaağaç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız sayın Ömer Dinçer’in kendisine iletilen konuyu bakanlığın ilgili birimleriyle yeniden değerlendireceklerini ifade ettiğini ve 4/C’lilerin sendika üyesi olabilmesine imkan sağlayan hususta ise, istenen düzenlemenin en kısa sürede yapılacağını söylediğini ifade etti.
 
Memur-Sen heyetinin, daha sonra SGK Başkanı M. Emin Zararsız’ı ziyaret ederek görüş alış verişinde bulunduğunu ifade eden Kabaağaç, kamu çalışanlarının SGK kapsamına geçirilmesiyle ortaya çıkan bazı tereddütlerin SGK Başkanı Zararsız’a da iletildiğini sözlerine ilave etti.