Konyadaki 3. Uluslararası Öğrencilik Sempozyumu Sona Erdi

Konyadaki 3. Uluslararası Öğrencilik Sempozyumu Sona Erdi
Konya’da, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) işbirliğinde düzenlenen 3. Uluslararası Öğrencilik Sempozyumu gerçekleştirilen oturumların ardından kapanış programı ile sona erdi.

Kapanış programında ilk olarak UDEF adına konuşan Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman Duran, “Bu sene ülkemizde stratejik plan içerisinde yer alan uluslararası öğrenciliğin gelişmesi bağlamında biz de konumuzu, ‘Uluslararası Öğrencilik: Beklentiler, Sorunlar, Stratejiler’ olarak belirledik. Bu bağlamda topladığımız bildirileri ‘Uluslararası Öğrenciler ve Algı’, ‘Uluslararası Öğrencilerin Eğitim Süreçleri’, ‘Uluslararası Öğrencilik ve Altyapı Sorunları’, ‘Uluslararası Öğrencilik Politikaları’ gibi başlıklar altında değerlendirdik. Ayrıca uluslararası öğrencilerin çocuklarıyla birlikte göç etmelerindeki sorunlar da sempozyumda ele alındı” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Duran, “Uluslararası öğrencilerin beklentilerini ve sorunlarını konuşacağız ama ülkemizin de bu kıymetli bilim insanlarından beklentilerinin olduğunu sempozyumumuzda ele almaya çalıştık. Onların zihinsel yeteneklerinden, geçmiş birikimlerinden, tarihsel arka planlarından ülkemizin elde etmesi gereken kazanımların olduğunu da ortaya koymuş olduk. UDEF olarak bizim meselemiz elbette bu öğrencilerin akademik çalışmalarına devam etmeleri. Fakat esas meselemiz, uluslararası öğrenciliğin ülkemiz açısından ne kadar elzem ve stratejik bir mesele olduğunu ortaya koymak ve bu alanda akademik birikime katkı sunmaktır” ifadelerini kullandı.

Sempozyumu bine yakın katılımcının takip ettiğini ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Mızırak ise, “İki gün boyunca 42 tebliğ 68 panelist tarafından sunuldu. Sunulan bilimsel bildirilerden çok güzel sonuçlar elde edildi. Ümit ediyoruz ki bu sonuçlar, ülkemizin bu konudaki politika yapıcıları için bir yol haritası olur, bir strateji belgesi olur veya en azından bu belgeye katkıda bulunur. Türkiye’de YÖK kayıtlarında yaklaşık 108 bin uluslararası öğrencinin olduğunu biliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığında öğrenim gören liseli uluslararası öğrencileri de sayarsak toplam 232 bin misafir öğrencimiz var. Bu arkadaşlarımız hem kendileri hem de ülkeleri için çok ciddi anlamda beşeri sermaye, bizim için de sosyal sermaye statüsünde olmaları gerekiyor. Yani kendi ülkeleri ile bizim aramızda bir bağ olmazsa döktüğünüz terler, verdiğimiz emekler, harcadığımız paralar boşa gider” diye konuştu.

“Necmettin Erbakan Üniversitesi hafta sonuna damga vurdu”

Necmettin Erbakan Üniversitesinin hafta sonuna damga vurduğunu söyleyen Doç. Dr. Mızırak, “Hafta sonunda bu program ile birlikte ‘Filistin Meselesi ve Türkiye’ konulu kongre de gerçekleştirildi. Bu konu en az Filistin meselesi kadar önemli bir konu. Çünkü küresel rekabette ülkeler öne çıkmaya çalışıyorsa mutlaka tek kaynağı olan insan gücünden azami derecede yararlanması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından program, hediye takdimleri ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.