Konuk: “Fransa’da Bir Kooperatif Türkiye’nin 3 Katı”

Konuk: “Fransa’da Bir Kooperatif Türkiye’nin 3 Katı”
Recep Konuk, Fransa’daki bir kooperatifin toplam değerinin Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının 3 katı olduğunu söyledi.
Samsun'da Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından "Orta Karadeniz Kooperatifçilik Konferansı" düzenlendi. Kooperatifçilik konusunda bölgede farkındalık oluşturmak amacıyla Atakum Grand Amisos Otel'de gerçekleştirilen konferansa Samsun Valisi İbrahim Şahin, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, AK Parti Samsun milletvekilleri Ahmet Demircan ve Fuat Köktaş, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, kurum amirleri, kooperatif başkanları ve üyeleri katıldı. 
Konferansta 6 yıl içerisinde 500 proje çalışması yaptıklarını söyleyen OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, "500 projeyle birlikte 300 milyon liralık yatırımımız var bu bölgede. Bu yatırımların bir kısmı ekonomik, bir kısmı da insan kaynaklı yatırımlar. Bu tip toplantıların ekonomiye sinerji sağlaması nedeniyle çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
 
"1980'Lİ YILLARIN KONUT KOOPERATİFÇİLİK MANTIĞI BİTTİ"
Kooperatifçilik deyince akla 1980'li yılların konut kooperatifçiliğinin geldiğini ifade eden Vali İbrahim Şahin ise, “1980'li yılların konut kooperatifçilik mantığı bitti. Artık kooperatif dendiğinde o olumsuzluklar aklımıza gelmiyor. Daha çok Batılı ülkeler kooperatifçilikten nasibini alıyorlar. Aslında kooperatifçilik inancımızla da alakalı bir durum. Kooperatifçilik aynı amaç, aynı istikamette birleşen insanlar anlamına geliyor. Beraber hareket etme, beraber çalışma bizim kültürümüzün de bir yansıması aynı zamanda. Bugün bir şansı değerlendiriyoruz. Çünkü aramızda bu konuda tecrübeli konuşmacılar var" şeklinde konuştu.
 
"ÜLKEMİZ İÇİN TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞMALIYIZ"
Konferansın Samsun'a hayırlı olmasını dileyen Milletvekili Ahmet Demircan, "Samsun için çok önemli şeylerin konuşulup tartışılacağı bir toplantı olacağını umut ediyorum. Eğer biz tecrübelerimizi birleştirip ülkemiz için Samsun'umuz için üzerimize düşeni yaparsak ülkemiz ve Samsun'umuz güzel günler görür" diye konuştu.
 
“GÜÇLÜ KOOPERATİFLER ÜLKELERİ YÖNLENDİRİYOR”
Dünyanın en büyük liberal ülkesinin ABD olduğunu söyleyen AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk ise şunları söyledi: 
“ABD’de özellikle şeker pancarıyla ilgili üretimin tamamı kooperatifler tarafından yapılıyor. Almanya’da, Japonya’da dünyanın gelişmiş ülkelerinde özel sektör ve kamunun dışında üçüncü yol dediğimiz bir yol ve yöntemi maalesef biz ülke olarak ıskaladık. Bu yöntemden bizim çok şeyler kazanmamız gerekiyordu. Güçlü kooperatifler bulundukları ülkelerde ekonomiyi yönlendirmiş, ekonomiyi dinamize etmiş. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bunun örnekleri var. Bugün Fransa’daki bir kooperatifin toplam değeri 1 trilyon 821 milyar dolara ulaşmış. Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasının 3 katı. Bizim ülkemizde de kooperatifleşmeye ihtiyacımız var.”