Karamanʹın Tarihi Değerleri Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Karamanʹın Tarihi Değerleri Gün Yüzüne Çıkarılıyor
Karadağ üzerinde Bizans döneminde yapılmış olan kilise, manastır ve mezarların bulunduğu bölgede yapılan temizlik, onarım ve kazı çalışmalarıyla daha fazla eser turizme kazandırılıyor.

 Karamanʹın Madenşehri Köyüʹnde volkanik bir dağ kütlesi olan

Karamanʹın zengin tarihi mirasının turizme kazandırılması çalış yapılıyor. Bu çalışmalar kapsamında Karaman merkeze 50 km mesafede bulunan Üçkuyu Köyü sınırları içerisinde bulunan Değle Ören yerinde, koruma kurulunun izniyle temizlik çalışmaları başladı. Ören yerinde 6 adet kilise ve çok sayıda konut kalıntıları bulunuyor. Değle örenyerinde bulunan yapı kalıntıları, Madenşehir Köyünde bulunan yapı kalıntılarıyla çağdaş olup, M.S. 4-9 yüzyıllara tarihlendirilmektedir. Binbir Kilise olarak da adlandırılan bölgenin antik dönemde Piskoposluk merkezi olduğu düşünülmektedir.

Tarihi geçmişi ile Karaman ili için büyük turizm değeri taşıyan bu bölgede başlatılan temizlik, onarım ve kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz ORTA, "Değle Ören yerinde bulunan yapı kalıntılarında temizlik çalışmaları ve kiliselerin içlerine yıkılmış olan taşların kaldırılarak duvarların onarılması, kiliselerin içlerinin de temizlenerek turizme açılması büyük bir önem arz etmektedir. Devam eden temizlik faaliyetleri, kazı ve onarım çalışmalarıyla birlikte daha çok eser ve daha geniş alanlar turizme açılacaktır, bu durum Karaman turizmini de hareketlendirecektir. Bu amaçla Değle ve Madenşehri örenyerlerinde bulunan kalıntıların kurtarılması ve gün yüzüne çıkarılması amacıyla Müdürlüğümüz tarafından 31 Nolu Bazilikada 3 uzman 13 işçi ile temizlik çalışmaları yapılıyor. Yapılan çalışmalarla kilise içine yıkılan duvar kalıntıları kaldırıldı ve kilisenin iç mekanı açığa çıkartıldı. Halihazırda devam eden çalışmalarla birlikte diğer kilise, manastır ve mezarlık alanlar da temizlenerek turizme kazandırılacaktır." dedi.

Zengin bir tarihi mirasa sahip olan ve bu zenginliklerin turizme kazandırılması için çalışmaların sürdürüldüğü Karamanʹın Değle Ören yerindeki çalışmaları yerinde inceleyen Marka Kent Karaman ekibinin koordinatörü Yrd.Doç.Dr. Metin Çelik ise, turizm değeri oldukça yüksek olan Bizans kiliselerinin turizme kazandırılmasının Karaman için çok önemli olduğunu söyledi. Sürdürülen temizlik, onarım ve tanıtım faaliyetlerinin Karaman turizmine çok büyük katkılar sağlayacağını belirten Çelik, turizmin gelişmesi için tarihi değerlere sahip çıkmanın önemine vurgu yaptı.