Karamanın en saygın kişisini tanıdınız mı?

Karamanın en saygın kişisini tanıdınız mı?
Karamanda birçok kişinin sevdiği kişinin gençlik resmi herkesi şaşırttı
Resimde gördüğünüz kişi Karamanın en çok sevilen simalarından olan Kara Sakal Hoca lakaplı Mehmet Ali Kırboğa’dır.
Asıl adı Mehmet Ali Kırboğa olan Kara Sakal hocanın Baba adı, İbrahim bin Ali bin elif Mustafa olup Ana adı Teslime.. Ana dedesi Veli hocadır.
 
Karasakal Hoca 1935 yılı (H.1353 – R.1351) yılının bahar mevsliminde bir Cuma günü, Konya’nın Hadim İlçesi, Taşkent kazasının Alata köyünde dünyaya gelmiştir.
Öğrenimine, İslam’i ve Osmanlı usulü gereğince, annesi ve anneannesinden namazlığını ve İslami akideleri öğrenerek başlayan Kara Sakal Hoca, Kur’an-ı Kerimi köyündeki, âmâ Hafız Ahmet hocadan(1941), Huruf talim ve tashihini Alim Hoca ve Aşıranlı Ahmet’ten, Tecvit ilmini Mustafa Ulu hocadan öğrenmiştir. 1949 yılına kadar Alata’da Kur’an-ı Kerim ve bazı sûrelerin ezberi üzerinde çalışan Kara Sakal Hoca, bu tarihte Arapça öğrenmeye başlamıştır.
1950 yılından itibaren, Osmanlı Müderrislerinden Konya Müftüsü Büyükyalvaç’lı Ömer Vehbi Efendi’den mücaz, Alata’lı Veli Efendinin oğlu ve talebesi aynı zamanda Taşkentli Fahri Efendinin talebesi Hacı Üveyzade’nin de talabesi Alata’lı Mehmet Doğrul efendi’den Sarf ve Nahiv cümlelerini molla camiye kadari Sübha ve lügat-ı Yusuf’u Fıkıhtan Halebeyi metin ve mefhumlarını ezber etmek süreti ile okumuştur.
 
Bu arada Alata’da müzakere Hocası Bardaslı H. Hasan efendinin talebelerinden Osman çavuşun Mustafa Efendidir.
 
 
Yıllardır Karaman'da sohbetler veren Kara Sakal hoca halk arasında ki saygınlığını ve sevgisini koruyabildi. Şuan da 30 metrelik yol üzerinde ikamet eden Kara Sakal hoca gayet sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmektedir.