Karaman’da Anket Sonuçları

Karaman’da Anket Sonuçları
Karamaninsesi.com tarafından yapılan ankette çarpıcı sonuçlar elde edildi.
2011 seçimleri, Cumhurbaşkanlığı ve Ticaret Odası seçimlerinde yaklaşık %1 yanılgı ile seçim sonucunu en iyi bilen Karamaninsesi.com’un anket motoru bu sefer 7 Haziran seçimleri için çalıştı. Seçimlere 12 gün kala ankette çarpıcı sonuçlar elde edildi. 
Haber sitemizde yayınlanan ankette AK Parti ara farkla birinciliğini korurken CHP son günlerde ki Proje çıkışlarıyla vatandaşın ilgisini çekmeyi başarabildi.
2011 seçimlerinde %57 oy alan AK Parti ankette %8 civarında gerileyerek %49 oy aldı. Bunun en büyük nedenleri Milli İttifak ve HDP’ye giden oylar olarak görülüyor. 2011 seçimlerinde Saadet Partisi %1.9 oy alırken HDP ise Karaman’da aday göstermemişti. Saadet ve Büyük Birlik Partisi’nin ittifakı AK Parti tabanında alternatif olarak görülürken HDP ye giden oyların AK Parti’de emaneten durduğu gözlendi. 
2011 seçimlerinde 1.9 oy alan Saadet Partisi yapılan ankette oyunu en çok arttıran parti olarak görüldü ve ankette %8 oy aldı. 
Karaman’da ilk defa parti olarak seçime giren HDP ise %1 oy aldı. 
 
RECEP KONUK MHP’Yİ ERİTİYOR
Geçtiğimiz aylarda AK Parti’nin ardından gelen parti olarak görülen MHP ise ankette kaybeden parti olarak görüldü. 2011 seçimlerinde %18.23 oy alan MHP yapılan ankette oyunu %1 arttırarak %19 oy aldı. Bir önceki yerel seçimlerde %26 oy alan MHP’nin ankette %7 oy kaybettiği görüldü. 
MHP’nin önceki seçimlere göre %7 oy kaybetmesinin birçok nedeni var. Bunların başında MHP Kökenli olan AK Parti Milletvekili adayı Recep Konuk olarak görülüyor. Özellikle köylerde müthiş ilgi gören Recep Konuk MHP’nin ova köylerinde ki oylarının %80’i ni almış gibi görülürken MHP’yi eriten etken sadece bundan ibaret değil. 
MHP’de Aday ismi açıklanmadan önceki heyecan ve coşku neredeyse hiç kalmadı. 1. Sıra Milletvekili adayı olarak açıklanan Mehmet Ural seçim boyunca sanki bağımsız aday gibi tek başına gezmesi tabanda ciddi rahatsızlıklara neden oldu. Karaman teşkilatının adayına hiç sahip çıkmaması halk tarafından “Dağıldılar” dedikodularına sebep oluyor. Teşkilat ile aday o kadar kopuk bir halde ki; Bazı iddialara göre, İl başkanı Avukat Oktay Yılmaz’ın seçimi bırakarak 3 gün boyunca Van’da ki Baro eğitimine katıldığı iddia ediliyor.  
Geçtiğimiz yerel seçimlerde %26 oy alan MHP, Ali Pınarbaşı etkenini ve İsmet Hatipoğlu-Mustafa Köpüklü ikilisinin barışmasını fırsata çevirmişti ama maalesef şu anda bu üç isimde neredeyse hiç yok denilebilir. MHP’nin oyunu %26’ya çıkaran Ali Pınarbaşı’na adaylık için teklif bile götürmemeleri ve partiye bile gelme der gibi sırtını dönmeleri Ali Pınarbaşı’nı haklı olarak soğuturken, Yıllarca ülkücü camiaya hizmet eden İsmet Hatipoğlu ve Mustafa Köpüklü’nün yedeklere alınması MHP’yi çökerten etkenlerin içerisinde önemli yer alıyor. 
Bu kadar gelişmeyi göz önüne aldığımızda MHP’nin Ankette %7 oy kaybetmesi doğal olarak görülmekte. Ayrıca Büyük Birlik partisinin de MHP’den çok az da olsa oy alması bekleniliyor.
 
 
CHP, AK PARTİ’YE ALTERNATİF OLMAYA BAŞLADI.
 
12 Yıl boyunca ülkeyi yöneten AK Parti son günlerde oy kaybeden partiler arasında yerini alırken, AK Parti’den nefret eden ve kararsız olan karşı seçmenin Karaman’da CHP’ye yönelmesi ihtimaller arasında. Özellikle son günlerde Ekonomi üzerinden seçim propagandası sürdüren CHP seçmenin dikkatini çekmeye başladı. AK Parti kaybetsin de kim gelirse gelsin diyen seçmenin MHP’den uzaklaştığı ve CHP’ye doğru yöneldiği görülmekte. Karaman için yapılan ankette CHP %23 oy alırken şu an itibariyle AK Parti’ye alternatif parti olarak görülmeye başladı.
 
CHP’nin adayı Mustafa Cem Kağnıcı’nın “BizimMustafa” sloganıyla yola çıkması ve CHP’nin eski il başkanlarından Alaaddin Işık, Yüksel Atik, Osman Nuri Koçak, Ahmet Ertuğrul ve Eski Belediye Başkanı Yaşar Evcen’in seçimde aday gibi çalışması Mustafa Cem Kağnıcı’ya oy toplamaları CHP Teşkilatını halkın gözünde çok büyük ilgi toplamasına neden oldu. MHP Dağılırken CHP’nin Birlik içerisinde çalışması Anti-AkParti seçmenin ilgisini çekmeye başladı. 
Seçim hesaplarına Karaman’da 2. Milletvekilini almak isteyen partinin, İktidar Partisinin aldığı oyun yarısının bir fazlasını alması gerekiyor. Ankette % 49 oy alan AK Parti’nin yarısından bir fazlası olan %25 oy oranına şu anda en yakın parti CHP olarak gözlendi. 
Son 12 gün içerisinde özellikle Türkiye genelinde seçime yönelik önemli bir gelişme olmaması durumunda AK Parti Karaman’da 2 Milletvekili alması bekleniliyor.  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin Ak Parti’ye alternatif olma yolunda gidişi Özellikle MHP tabanından destek bulduğu takdirde seçim sonucunun 1-1 olması şaşırtıcı görülmüyor.