Karaman için aranan ‘Kovboy’ bulundu

Karaman için aranan ‘Kovboy’ bulundu
Karaman için aranan ‘Kovboy’ bulundu
Karaman’ın Karadağ bölgesinde tarım arazilerine ve Anadolu yaban koyunlarının yaşam alanlarına zarar verdikleri tespit edilen Yılkı atlarının kontrolü ve rehabilitasyonu için hazırlanan proje için ihale yapıldı.
Karaman’ın Kılbasan köyü sınırları içerisinde bulunan ve yıllar önce işe yaramaz bulunarak köylerdeki tarımla uğraşan kişilerin Karadağ’a bırakarak terk etmesi sonucu, serbest bırakılan bu atların zaman içinde semirmesi ve onlardan doğan tayların oluşturduğu vahşi at sürüleri giderek çoğaldı. Karaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada Karadağ’da Bin’in üzerinde Yılkı atı olduğu belirtildi. 2015 yılında Karaman Valiliği koordinatörlüğünde ‘Karadağ Mevki Yılkı Atları Sorunu ve Çözüm Yolları’ toplantısı ile başlayan çözüm arayışları, hazırlanan proje ile önemli bir dönüm noktasına girdi.
Proje için ihaleye çıkılacağı bilgisinin paylaşılmasının ardından ‘Kovboy Aranıyor’ şeklinde birçok ulusal yayın organında yer alan Yılkı Atları, yapılan ihale ve yer tesliminin ardından gerçek kovboyuna bırakıldı. İhaleyi kazanan yüklenici firma Kuzeyas LTD. ŞTİ’nin yönetim kurulu başkanı Karamanlı girişimci Sadrettin Soranlar’a Karadağ’da yetkililer tarafından yer teslimi yapılarak imzalar atıldı. Aynı zamanda basın camiasının yakından tanıdığı, Konya-Mersin ve Karaman illerinde günlük dağıtımı yapılan bölgesel Rasyonel Gazetesi kurucusu olan Soranlar, proje kapsamında Yılkı atlarının ıslahı için çalışmalar yapacak.
Islah Çalışmaları Nasıl Olacak
Yılkı Atları Kontrolü ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında Karadağ da ki yılkı atlarının bakım, tedavilerinin yapılması, kayıt altına alınması ve sayılarının alanın taşıma kapasitesi seviyesine getirilmesi amaçlanıyor. Yüklenici firma Kuzeyas LTD. ŞTİ. tarafından öncelikli olarak atlar yakalanacak, tedavileri yapılıp sağlıklı olup olmadığı tespit edilecek. Daha sonra atlar kayıt altına alınacak ve talep halinde sahiplendirilecek. Sahiplendirme yüklenici firma tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü Karaman Şube Müdürlüğü denetiminde yapılacak olup, 10 adete kadar taleplerde nakiller talep edenler tarafından, 10 ve üzerindeki talepler ise yüklenici firma tarafından karşılanacak. Yılkı atlarının yakalanması veteriner hekim kontrolünde, işinde uzman kişilerce yüklenici tarafından yapılacak. Karadağ’daki Yılkı atlarının yakalanması işleminde kazaların oluşmaması ve atların zarar görmemesi için başka kişi ve kurumlarca yakalamaya çalışılmasına kesinlikle izin verilmeyeceği açıklandı.