KURBAN FİYATLARI ARTIYOR, DERİLER UCUZLUYOR

KURBAN FİYATLARI ARTIYOR, DERİLER UCUZLUYOR
Geçen yıl 250-300 lira olan kurban fiyatları, bu yıl 500-600 lira arasında olacak.
KARAMANINSESİ.COM / ÖZEL
 
AB`nin isteği üzerine Türk Gıda Kodeksi Tebliği`ni değiştirerek domuzu kasaplık et kapsamına alan hükümet, Cumhuriyet tarihinde ilk kez üretimini teşvik etmek için domuz yetiştirecek olanlara kredi sağlamıştı.
 
Türkiye’deki 26 Domuz Çiftliğinin 1’i Karaman’da
 
Ak Parti Hükümetinin sağladığı kolaylık ile Mantar gibi çoğalan Domuz eti ve Domuz Derisi üretimi beraberinde helal gıda olan Koyun, Keçi ve Sığır gibi hayvanların derilerinde aşırı derecede ucuzluğa sebep oluyor.

Tarım ve Köy İşleri Bakanın verdiği bilgide, İzmir, Balıkesir, Erzincan, Karaman ve Denizliʹde birer, İstanbul, Edirne, Antalyaʹda ikişer, Adanaʹda üç, Kırklareliʹnde dört ve Tekirdağ’da sekiz olmak üzere toplam 26 çiftlik bulunuyor. Tabii bunlar resmi olan çiftlikler, gayrı resmi çiftlik sayısı ise bilinmiyor. Bunun yanı sıra Resmi rakamlara göre 2006ʹya oranla 5 kat artan domuz derisi ithalatı bugün 200 milyon dolara ulaşmış bulunuyor.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Ramazan Hazar, Çin ve Hindistanʹdan 1 milyar dolara yakın deri ürünü ithalatı yapıldığını, mağazalardaki birçok deri ürününde ʹMade in India ve Made in Chinaʹ yazdığı bilgisini verdi. Bu ürünlerin de çok önemli bir kısmının domuz derisi olduğunu ifade eden Hazar, bu derilerin küçükbaş hayvan derilerine göre dayanıksız ve kullanışsız, aynı zamanda da ucuz olduğunu söyledi.
 
Domuz Serbestleştirildi, Kıl Keçisi yasaklandı.
 
Başta Karaman olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde Kıl Keçi yetiştirilmesi “Ormanları mahvediyor” bahanesiyle yasaklandı. Hükümetin Domuz üretimine başta faizsiz kredi ve maddi destek olmak üzere her türlü desteği verirken, helal gıda olan Kıl Keçisine engel koyması Bu sene Kurban fiyatlarını iki kat artmasına sebep oldu.
 
Uzmanlar ise şu 2 sorunun cevabını merak ediyor!
 

1: Kurban fiyatları Artarken Deriler neden ucuzluyor?

2: Türkiye’de Fazlasıyla Deri varken neden Dışarıdan (domuz) Deri ithal ediliyor?