KIZLAR TÜRBESİ KARANLIKTA KALDI

KIZLAR TÜRBESİ KARANLIKTA KALDI
Kentler, şehrin aynaları gördükleri kültür varlıklarını ön plana çıkarmak için adeta yarışırken, Karamanın göbeğindeki Türbe adeta karanlığa gömüldü.
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olan ve Karaman’da 31 yıl önce tescil ettirilen Aladdin Ali Bey Türbesi, halk arasında bir diğer adıyla “Kızlar Türbesi” akşamları adeta karanlığa gömüldü.
 
Karaman Mimarisi örneklerinden 13. yüz yılın sonlarında yapıldığı tahmin edilen Hisar Mahallesi Karaman Kalesi karşısında bulunan ve kalenin pazar kapısı arasında, eskiden mezarlık olan park içerisinde yer alan Alaaddin Bey Türbesi, ne kadar restore edildiği tartışılır ama, Kale’nin ışıklandırılmasına rağmen yanı başında sönük kalması Karaman tarihi kent turizmine hiç de yakışmadığı gözlendi.
 
Özellikle son yıllarda Karaman’ın Kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restoresi ile çalışmalardan bahseden kurum ve kuruluşların bu detayı gözden kaçırdıkları gözlendi.
Çünkü şehirlerde sanat eserlerinin o şehrin aynası olduğu bilinci dikkate alındığında, Konya’da bile kent merkezinde hemen hemen her tarihi mirasların kent turizmine ivme katması için ışıklandırma çalışmaları ile bu tarihsel mekanlar aydınlık bir çehreye kavuştu.
Karaman’ın göbeğinde akşam karanlığına gömülen Alaaddin Bey Türbesi ve parkını akşamları gezmek ise korku tedirginliğinden başka bir izlenim vermedi.
 
Mersinde bile Limon Heykeli için belediye yenileme çalışmasının yanı sıra ışıklandırma yaparak alanda kent estetiğine güzellik katarken, halk arasında “Kızlar Türbesi” olarak bilinen Alaaddin Bey Türbesi içinde hiçbir ışıklandırma yok. Ayrıca buna ışık tutması için katkı sağlayabileceği düşünülebilen sokaktaki elektrik lambaları bile sadece kaldırım meydanları zor aydınlatabiliyor.