İşte Katar’la yapılan askeri anlaşmanın detayları

İşte Katar’la yapılan askeri anlaşmanın detayları
Türkiye, Sünni Arap kavgasında, resmen Katar'dan yana tavır aldı. Peki Katar'a asker gönderilmesine ilişkin anlaşma neler içeriyor?
İşte Türkiye ile Katar arasındaki anlaşmanın ayrıntıları;
 
PARALAR KATAR’DAN, EMİR’İ KORUMAK MEHMETÇİK’TEN
 
TBMM’den geçirilen anlaşmanın en ilginç detayı, Katar’da kurulacak üs için Türkiye hiçbir masraf yapmadı. Tüm masrafları Katar karşıladı. Ayrıca orada görev yaptığı sürece de Mehmetçik’in tüm masrafları yine Katar hükümeti tarafından karşılanacak. Yani Türk askeri, Katar’ın ABD-Suudi Arabistan cephesinin hedefinde olduğu bir dönemde, Katar’ı korumak için bir çeşit “lejyonerlik” görevi üstlenecek.
 
“MAHKEMELER” DEĞİL, “HÜKÜMETLER” ANLAŞMAZLIK ÇÖZECEK
 
Anlaşmanın bir başka önemli unsuru ise, Türk askerinin görev süresi boyunca ortaya çıkabilecek hukuki anlaşmazlıklar konusunda. Anlaşmazlıklar için gerek Katar, gerek Türkiye, gerekse uluslararası mahkemeler tamamen devre dışı bırakılıyor. Yani yaşanacak herhangi bir olayda, adalete başvurma imkanı yok. Anlaşmanın 16. maddesine göre, anlaşmazlıkları çözecek yetkili merci iki ülkenin yerel mahkemeleri ya da uluslararası mahkemeler değil, “iki ülke hükümetleri” olacak.
 
Bu madde anlaşmaya, AKP Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Katar’daki mevcut Emir Tamim ile “çok iyi ilişkileri” nedeniyle koyulmuş durumda. Ancak Katar “saray darbeleri” ile ünlü bir ülke; Mevcut Emir’in babası, 1990’lı yıllarda Emir olan babasını zorla tahttan indirmişti. Şimdiki Emir de, babasını daha sessiz sedasız bir müdahaleyle tahtı bırakmaya zorlamıştı. Katar’daki mevcut Emir gidip, yerine Türkiye’deki yönetimle sıkıntı yaşayabilecek yeni bir yönetimin gelmesi halinde, Katar’da görev yapacak Mehmetçik de hukuki güvenceden mahrum kalacak.
 
ÜS NEDEN KATAR’A KURULDU SORUSUNUN YANITI; “FETÖ İLE İYİ MÜCADELE EDİYOR” 
 
Anlaşmaya ilişkin bir başka önemli unsur ise, Türkiye’nin neden Ortadoğu’da üs kurmak için Katar’ı seçtiği konusunda herhangi bir somut stratejik ya da coğrafi bilgi içermemesi. Anlaşmanın TBMM’deki görüşmeleri sırasında CHP’li vekillerin bu konudaki sorularına, Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçi Ümit Yardım yanıt verdi. Ve Yardım’ın “neden üs Katar’da kuruluyor” sorusunu sadece bu ülkenin “15 Temmuz darbe girişimi sırasında mevcut hükümetin yanında tüm gücüyle durduğunu” söyleyerek yanıtladı.