İsrailʹin eski Başbakanı Ariel Şaron öldü

İsrailʹin eski Başbakanı Ariel Şaron öldü
Beyrut Kasabı olarak bilinen ve 8 yıldır komada olan Şaron, 85 yaşında hayatını kaybetti.

 Dün, İsrailʹin önde gelen gazetelerinde, eski başbakan Ariel Şaronʹun durumunun daha da kötüye gittiği yönünde haberler yer almıştı.

İsrailʹin 11. Başbakanı Ariel Şaronʹun 2001-2006 yılları arasında üstlendiği başbakanlık görevi, felç geçirmesinin ardından sona ermişti. 85 yaşındaki Şaron, 4 Ocak 2006ʹda geçirdiği beyin kanamasının ardından komaya girmişti.

SABRA VE ŞATİLLA KATLİAMLARININ SORUMLUSU
16 Eylül 1982 tarihinde İsrail yanlısı milisleri Batı Beyrutʹta Sabra ve Şatilla adındaki Filistin mülteci kamplarını basarak çocuklar dahil binlerce (700 ile 3500 arasındadır) kişiyi katlettiler. Sabra ve Şatilla katliamı katliamında İsrailʹin eski Başbakanlarından olan Ariel Şaronʹun rolü olduğu ortaya çıkmıştı.

2. İNTİFADAʹYI BAŞLATMALARINA NEDEN OLDU
Gözlemciler İsrailʹin gözleri önünde gerçekleşen Sabra ve Şatilla katliamından Ariel Şaronʹu sorumlu tutmuşlardır. Ariel Şaronʹun 2000 yılında Kudüsʹteki El Aksa Camiiʹne polis koruması altında yaptığı ziyaret ve verdiği demeç Filistinlilerʹin 2. İntifada (ayaklanma)ʹyı başlatmalarına neden oldu ve bir provokasyon olarak görüldü.

ARİEL ŞARON KİMDİR?
Ariel Şaron (d. 26 Şubat 1928), İsrail devletinin başbakanlığını yapmış bir siyasetçidir. İktidardaki Kadima Partisiʹnin kurucusu ve ilk lideriydi. Likud Genel Başkanı Ariel Şaron, Rakibi Barak gibi asker kökenli olan Şaron, orduya 14 yaşında girdi. Şaron, ordu bünyesinde özel komando birliği kurarak ülke güvenliğinin korunmasında etkin görev üstlendi.

Şaron, askerliğinin yanında Tel Aviv Üniversitesiʹnde hukuk öğrenimi gördü. Ehud Barakʹın da katıldığı 1967ʹdeki 6 Gün Savaşıʹnda yer alan Şaron, 1972ʹde ordudan ayrıldı. Aradan 1 yıl geçmeden 6 Ekim 1973ʹde, Mısırʹın tüm Sina Yarımadasıʹnı aldığı büyük zaferiyle sonuçlanan, İsrailʹin en büyük dini bayramına denk gelen Yom Kippur Savaşıʹnda orduya geri çağrıldı.

Knessetʹe 1973ʹte seçilen Şaron, 1 yıl sonra istifa ederek dönemin Başbakanı İzak Rabinʹe güvenlik danışmanı oldu.& Şubat 2001 tarihinde yapılan Başbakanlık seçimini rakibi Ehud Barakʹa karşı yüzde 60ʹı aşkın oyla kazandı.Ancak oranın bu seviyede olmasında katılım oranın düşüklüğü de önemli bir etken.İsral seçimlerine seçmenlerin yüzde 40ʹı katılmadı. Ariel Şaron 1982 yılında Lübnan İç Savaşı sırasında İsrailʹin Savunma bakanı olarak görev yapmaktaydı.