İl Müdürü Kuntoğlu Liseye Geçiş Sistemini Anlattı

İl Müdürü Kuntoğlu Liseye Geçiş Sistemini Anlattı
2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında uygulanacak olan 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçiş sistemine ilişkin İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu açıklamalarda bulundu.

2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında uygulanacak olan 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçiş sistemine ilişkin İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’nun katılımıyla okul müdürleri ile toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, Bakanlık Eğitim Müşaviri Asım Sultanoğlu, Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, Şube Müdürleri İbrahim İbrahimoğlu, Yavuz Candan, Necmeddin Acat ile okul müdürleri katıldı.

Programın açış konuşmasını Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim İbrahimoğlu yaptı. 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında uygulanacak olan 8. Sınıf öğrencilerin liseye geçiş sistemine ilişkin Şube Müdürü İbrahimoğlu okul müdürlerine bilgiler verdi.

Yeni sınav sistemiyle birlikte liselerin iki gruba ayrıldığını belirten İl Müdürü Mevlüt Kuntoğlu  “Ortaöğretim kurumlarımız, merkezi sınavla öğrenci alan liseler ve adrese dayalı sisteme göre öğrenci alan liseler olarak ikiye ayrılıyor.  Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve Proje Okulları, Bakanlığımızın yapacağı merkezi sınav sistemi ile öğrenci alırken, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Anadolu İmam Hatip Liseleri adrese bağlı olarak eğitim bölgesiyle öğrenci alan liseler olacak” dedi.

“Sınav, çoktan seçmeli sorularla sözel ve sayısal iki grup halinde uygulanacak”

Ülke genelinde sınavla öğrenci alacak liselerin Bakanlık tarafından belirleneceğini ifade eden İl Müdürü Kuntoğlu, “Bu sınav 8. sınıf öğrencilerinin isteğe bağlı giriş yapabileceği bir sınav. Okul müfredatını kapsayacak şekilde tek oturumda gerçekleştirilecek sınav, çoktan seçmeli sorularla sözel ve sayısal iki grup halinde uygulanacak.” diye konuştu.

Sınavsız öğrenci alan liselere yerleştirme sürecini de anlatan Kuntoğlu, “Her ilde eğitim bölgeleri oluşturulacak. Eğitim bölgesi, eğitimde süreklilik ve coğrafi bütünlük esasına dayalı olarak öğrenci sayısı, okul türü, kontenjanı ve donanımları göz önünde bulundurularak oluşturulmuş bir uygulamadır. Eğitim bölgesindeki her ortaokul, eğitimde süreklilik prensibi çerçevesinde, türleri itibariyle ortaöğretim kurumlarıyla ilişkilendirilecek.” diyerek sözlerine devam etti.

“Öğrenciler, e-okul sistemi üzerinden 5 (beş) okul tercihinde bulunacaklar”

Aralık ayında sınava dair örnek soruların yayınlanacağına değinen İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, liseye kayıt uygulaması kapsamında sınavın haziran ayının ilk hafta sonunda yapılacağını belirtti. Yine haziran ayı içerisinde sonuçların açıklanmasının planlandığını ifade eden İl Müdürü Mevlüt Kuntoğlu “Sınava giren öğrenciler ve girmeyen öğrenciler aynı zamanda tercih yapacaklar. Tercihleri e-okul sistemi üzerinden alınacak öğrenciler, 5 (beş) okul tercihinde bulunacaklar. Sınav puanı ile tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler adreslerine bağlı olarak eğitim bölgelerindeki okula yerleşecekler. Öğrenciler adrese dayalı eğitim bölgesi tercih ekranında,  bölgesi içerisinde yer alan farklı türlerdeki 9 (dokuz) okul arasından 5 (beş) okul tercihi yapacaklardır. Tercih önceliğinin önemli olacağı yerleştirmelerde bütün öğrencilerimiz bir okul türüne yerleştirilerek açıkta öğrenci kalmayacaktır.” şeklinde konuştu.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Liselerinin bu uygulamaya devam edeceğinin altını çizen İl Müdürü Kuntoğlu, özel okulların kendilerinin sınav yapabileceğini veya Bakanlık tarafından yapılan sınavın sonuçlarını da kullanabileceğini sözlerine ekledi.

“Mahalle liselerinin önemi artacak”

Kuntoğlu yeni uygulamanın sağlayacağı avantajlara değinerek “Tüm veli ve öğrenciler ortaokula kayıt esnasında eğitim bölgesi içerisinde gidebileceği liseyi bilecekler. Sınavla öğrenci alan okul sayısı sınırlı ve sınava girmek isteğe bağlı olduğu için öğrenci ve veliler üzerindeki yoğun sınav kaygısı ortadan kalkacaktır. Mahalle liselerinin önemi artacağından ortak kültürle yetişmiş öğrencilerin etkileşimi daha da artacak, okul içi akademik çeşitlilik sağlanacak, okullar arası rekabet gerçekçi bir düzeye çekilecektir” ifadelerine yer verdi.

İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu açıklamaların ardından yeni uygulamanın öğrenci ve veliler için daha güzel sonuçlar ortaya çıkaracağını belirterek hayırlı olmasını diledi.