‘Harmana Serdiler Sarı Samanı’ Türküsü Dinleyicilerle Buluştu

‘Harmana Serdiler Sarı Samanı’ Türküsü Dinleyicilerle Buluştu
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Bir Türkü Bir Hikâye’ konulu programda bu hafta ‘Harmana Serdiler Sarı Samanı’ türküsü ele alındı.

KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Üner, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, Filistinli Yönetmen Nevres Ebu Salih, davetliler ve çok sayıda öğrencinin katıldığı programda ilk olarak Yrd. Doç. Dr. Onur Aykaç, eserle ilgili hikâyeyi sade bir dille dinleyenlerle paylaştı.

Yrd. Doç. Dr. Aykaç, Afyon Emirdağ yöresine ait türkü ile ilgili şunları söyledi: “Hikâyede Yusuf ile Elif’in aşkı anlatılıyor. Elif yörenin en zengin beyi olan Tahir Ağa’nın kızıdır. Yusuf ise tırpancılık yapan bir işçidir. Yusuf bir gün tarlada çalışırken oraya gelen Elif’i görür ve aşık olur. Daha sonra kaçamak bir şekilde görüşen iki genç birbirlerine aşık olurlar fakat ikisi de bu aşkın imkansızlığının farkındadır. Bir gün Tahir Ağa asker arkadaşının oğlu Osman’ın, Elif’e talip olduğunu söyler. Bu haber hem Elif’i hem de Yusuf’u adeta kahreder. İki sevdalı önce kaçıp başka bir yerde evlenmeyi planlarlar fakat Elif bir yörük kızı olduğu için ailesinin başını önüne eğdirmemek adına bunu kabul etmez. Sonunda iki âşık sevgilerini kalplerine gömüp ayrılırlar. O yılın sonunda Elif büyük bir düğünle Osman ile evlendirilir. Yusuf ise tarlalarda tırpancılık yapmaya devam eder. Onun tırpancılık yaparken dilinden dökülen türküsü ise hikâyemizin ana temasını oluşturur.”

Yrd. Doç. Dr. Aykaç’ın anlatımının ardından Karaman Milli Eğitim Müdürlüğünde Müzik Öğretmeni olarak görev yapan Halil Erbay, bağlama eşliğinde türkünün hikâyesine hayat verdi. Erbay, türküde yaşanan olayları bağlama ile anlatmanın zorluğuna değinerek bu anlamlı programa eşlik eden herkese teşekkür etti.