HDP Sözde Karaman’ın iyiliğini istiyor.

HDP Sözde Karaman’ın iyiliğini istiyor.
CHP Karaman hakkında ki soru önergesi konuşmalarında söz alan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Sözde Karaman’ın sırunlarından bahsetti.
Terör örgütü PKK’ya yakın olan HDP’nin İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, CHP’nin Karaman sorunları hakkında verdiği soru önergesinde söz alarak Karaman tarımı hakkında bazı açıklamalarda bulundu.
Karaman Bölgesinin kuraklık ve su sorunu yaşadığını belirten HDP Milletvekili Müslüm Doğan konuşmasında; “Bölge gelişmiş kuraklık ve su sorunu bölgenin en büyük sorunu olarak karşımızda duruyor. Tarımsal arazilerin toplulaştırma çalışmaları tamamen bitmiş değil. Konya merkez ilçelerini de kapsayacak olan metropolitan alan çalışması yapılmış ve küçük ölçüde plan bekliyor hiçbir planın ortaya koyulmadığı görülüyor.” Dedi.
 
 
Karaman AK Parti Milletvekili Dr. Recep Şeker, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Cumhuriyet Halk Partisinin araştırma önergesi üzerine Karaman iline yapılan yatırımlar ile ilgili AK Parti grubu adına bir konuşma yaptı.
 
Konuşmasında AK Parti iktidarında Karaman iline yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Şeker konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Karaman ilinin yol ağlarından Karaman-Konya arası, Karaman-Ereğli arası, Karaman-Mut arası tamamlanmış, bitmiş vaziyette; Karaman-Karapınar, Erdemli-Ayrancı yolu devam etmekte. Karaman-Silifke arasındaki Akdeniz bağlantımıza engel olan Sertavul Geçidi'nin Sertavul Tüneli ve Medreselik Viyadüğü'yle birleşmesi için geçen hafta Sayın Ulaştırma Bakanımızın teşrifleriyle temelini attık, inşallah iki sene içerisinde hizmete alacağız ve Karaman-Silifke arası da kırk beş dakikaya düşecek.
 
Ermenek-Mut yolunda 38 kilometrelik yolun 25 kilometresi bitirildi, aynı zamanda Çamlıca Viyadüğü, Türkiye'nin eğik ayaklı konsol tipinde ilk ve 196 metre vadi yüksekliğiyle en yüksek köprüsü olma özelliğine sahip olacak.
 
Ermenek çevre yolu 2017 yılında tamamlandı. "Kuş Yuvası" olarak bilinen Sarıveliler-Alanya yolu tüneller tamamlandığı zaman kırk beş dakikaya düşecek. Karaman-Bucakkışla-Ermenek arasında Karaman-Bucakkışla arası tamamlandı, Ermenek'e kadar 15 kilometrelik yol çalışması devam ediyor.
 
Sonuç olarak, AK PARTİ öncesi bölünmüş yol olarak sadece 19 kilometre yol iken AK PARTİ döneminde 141 kilometre bölünmüş yol Karaman'a yapıldı, toplamda 160 kilometreye çıkarılmış oldu. BSK kaplamalı yol AK PARTİ öncesi sıfırken şu anda 255 kilometre BSK kaplamalı yolumuz mevcut.
 
Ulaştırma Bakanlığımız Karaman'a 1 milyar 813 milyonluk yatırım yapmıştır. Sanayide üretilen ürünün yükünü Mersin Limanı'na indirecek şekildeki hızlı tren çalışmalarımız devam ediyor, Karaman-Konya arası inşallah bu yılsonu itibarıyla hizmete girecek. Havaalanımızın 10 Ekim 2017 yılında ihalesi yapıldı. 3 Ekim 2017 yılında lojistik merkezinin ihalesi yapıldı. 13 Aralık 2017'de Karaman'da serbest bölge kurulması ilanı Resmî Gazete'de yayınlandı.
 
İkinci OSB kurulum çalışmaları devam ediyor. Teknopark kuruldu. 18 Ağustos 2017'de Resmî Gazete'de yayınlanarak Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edildi. Karaman'da OSB'de 2002 yılında 68 firma varken 2018 yılında 136 firmaya yükseldi, 300 milyon doları geçen ihracat rakamına ulaşıldı. Şu an 15 binin üzerinde çalışanı olan sanayide komşu illerden her gün 3 binin üzerinde işçi taşınarak Karaman'a hizmet etmekte. Karaman yüzde 4,2'yle Türkiye'nin en az işsizi olan ilidir, aynı zamanda Türkiye'nin 15'inci büyük ekonomisine sahip ilidir.
 
Hayvancılıkta 64 bin büyükbaş, 560 bin küçükbaş hayvana sahiptir. Türkiye elma üretiminde 400 bin tonla 2'nci sırada, ağaç sayısında 11 milyon sertifikalı ağaçla 1'inci sıradadır.
 
Türkiye'de paketli bulgurun yüzde 60'ının üretildiği ildir. Kuru fasulyede 2'nci, nohutta 7'nci, nanede 4'üncü, yulaf, çerezlik kabak çekirdeği, taze soğan ve havuçta Türkiye'de 6'ncı sıradadır.
 
Sulama projesinde Mavi Tünel kapsamında Bağbaşı Barajı, AHİ Kanalı ve Hotamış Depolaması tamamlanmıştır. 583 milyon metreküp su biriktirilecek ve Karadağ etrafındaki 20 bin hektar alan sulanacaktır. Ayrıca, Mavi Tünel'deki suyu yaklaşık 2 katına çıkaracak çalışmalar proje aşamasındadır.
 
AK PARTİ iktidarı döneminde 12 milyar TL'lik yatırım alan Karaman ekonomisi, tarımı, ulaştırması, sağlığı, tüm dinamikleri ve özellikle insanıyla Türkiye'nin parlayan yıldızıdır.” dedi.