Göletten Balık Kaçışına Fileli Önlem

Göletten Balık Kaçışına Fileli Önlem
Konya’nın Derbent ilçesindeki göletler, son yağışlarla birlikte yüzde yüz doluluk oranına ulaşınca tahliye kanalları çalışmaya başladı. İlçedeki bazı göletlerde bulunan balıkların tahliye kanallarına kaçıp zayi olmaması için...

Konya’nın Derbent ilçesindeki göletler, son yağışlarla birlikte yüzde yüz doluluk oranına ulaşınca tahliye kanalları çalışmaya başladı. İlçedeki bazı göletlerde bulunan balıkların tahliye kanallarına kaçıp zayi olmaması için önlem alan belediye görevlileri, kanalların önüne file çekiyor.
Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, yağış yönünden bu yıl bereketli bir yılı yaşadıklarını söyledi. 2015 yılının çiftçilerin ve üreticilerin yüzünü güldürecek bir yıl olduğunu ifade eden Acar, kent merkezine yağmur olarak düşen yağışın Aladağ’da Mart ayının son günleri olmasına rağmen kar olarak düştüğünü söyledi.
Son yağışların ilçede bulunan 4 sulama göletini tamamen doldurduğunu ve göletlerin tahliye kanallarının akan sularla mesai yapmaya başladığını anlatan Acar, “Şu an dört göletimizden de tahliye suları akıyor. Yıllardır göletlerimizin tahliye kanallarından böyle sular akmıyordu. Sulama mevsimine 2- 2,5 ay kalmasına rağmen göletlerimizin bu şekilde dolup taşması bereketi ortaya koyuyor. Bundan dolayı çiftçilerimizin ve bizlerin yüzü gülüyor” dedi.
Bereketin ve kazancın bol olacağı bir seneyi hep birlikte yaşayacaklarını umduklarını aktaran Acar, göletlerde bulunan balıkların tahliye kanallarına akmaması için de önlem aldıklarını söyledi. Göletlerin tahliye kanallarının önüne file çektiklerini ve böylece balıkların akıp zayi olmasının önüne geçmeye çalıştıklarını anlatan Acar, şöyle konuştu:
“Göletler bölgemizde bacasız fabrika görevi yapıyor. Çiftçilerimiz her gün gidip bölgesindeki göletin su durumunu kontrol ediyor, bakıyor. Şu an hepsinin yüzü gördüğü manzarayla gülüyor. Göletlerimiz bu yıl erken doldu, daha dağlarımızdaki karlar duruyor. İnşallah bu tahliye kanallarından bir iki ay daha bu şekilde sular akacak. Tahliye edilen bu sularımız yakınımızdaki Altınapa barajı ile 50 kilometre ötemizdeki Beyşehir gölüne akarak buraları besliyor. Yani bölgemizdeki yağışlar ve Aladağ’da eriyen kar suları sadece Derbent’e değil, akıp gittiği güzergahlara da hayat veriyor.”