Gazzeʹde Ateşkes Sağlandı

Gazzeʹde Ateşkes Sağlandı
İsrail yönetimi, Filistin ile ateşkesi kabul etti, ablukayı kaldırmaya ise yanaşmadı.

 İsrailʹin Gazze üzerine sekiz gündür sürdürdüğü saldırıları sona erdirecek bir ateşkes anlaşması üzerinde uzlaşıldı. Ateşkes dün akşam saat 21.00ʹden itibaren yürürlüğe girdi.

Mısır, İsrail ile Hamas arasında dün akşamdan (çarşamba) itibaren geçerli olmak üzere ateşkes sağlandığını duyurdu. İsrail yönetiminin, ateşkesi kabul ettiği fakat Gazze ablukasını kaldırmaya yanaşmadığı belirtildi.

İsrail Başbakanı Netenyahu yaptığı açıklamada, ʹGazzeʹde ateşkese bir şans tanımaya karar verdiğiniʹ açıklarken, ateşkesin başarısız olması durumunda daha güçlü ve kapsamlı operasyonların gerekebileceği imasında bulundu.

GARANTÖR, MISIR OLACAK

Filistinli bir yetkili, ateşkes uyarınca İsrailʹin Gazze Şeridiʹnde tüm askeri faaliyetini durduracağı, Filistinlilerin de İsrailʹe roket saldırılarına son vereceğini kaydetti.

Filistinli yetkili, ateşkes anlaşmasının garantörünün Mısır olacağını sözlerine ekledi.

"ANLAŞMA TAMAM, AMBARGO KALKMAYACAK"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından Gazzeʹde ateşkese bir şans tanımaya karar verdiğini açıkladı. Binyamin Netanyahu, ateşkesin başarısız olması durumunda daha güçlü ve kapsamlı operasyonların gerekebileceği imasında bulundu.

İsrail Başbakanlığıʹndan yapılan açıklamaya göre Netanyahu, Obamaʹnın tavsiyesiyle ateşkes teklifine bir şans verme kararı aldı. Netanyahuʹnun bu şekilde daha güçlü operasyonlar gerekli olmasın diye durumun istikrara ve sükunete kavuşmasına fırsat tanıdığı belirtildi.

TÜRKİYEʹYE TEŞEKKÜR ETTİLER

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, İsrail ile Filistinli grupların ateşkes konusunda anlaştığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clintonʹla ortak basın toplantısı düzenleyen Amr, ateşkesin bu akşam (çarşamba) saat 9ʹda yürürlüğe gireceğini dile getirdi.

Kamil Amr, BM ile Katar ve Türkiyeʹye de çabalarından dolayı teşekkür etti.

Hillary Clinton ise Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursiʹye ateşkes konusundaki çabaları için teşekkür etti. Clinton, Mısırʹın bölgede sorumluluk ve liderlik üstlendiğini vurguladı.

BEYAZ SARAY AÇIKLAMASI

Beyaz Sarayʹdan yapılan açıklamada ise Obamaʹnın görüşmede Mısırʹın teklif ettiği ateşkes şartlarını kabul eden Netanyahuʹyu tebrik ettiği belirtildi. İsrailʹin güvenliğine verdiği önceliği bir kez daha vurgulayan Obama, ortak füze savunma programı için ödenek ayrılması için çalışma sözü verdi.

İSRAİL YİNE BOMBALADI

İsrail ordusunun Gazzeʹde 50 noktayı bombaladığı bildirildi.İsrail ordusu, Başbakan Binyamin Netanyahuʹnun ateşkes anlaşmasını kabul ettiklerini açıklamasının beklendiği saatlerde Gazzeʹde 50 noktayı daha vurduğunu duyurdu. Açıklamada, "İsrail, vatandaşlarına zarar verenlere saldırmaya devam edecektir" denildi.