Esad: Ölümlerden Türk hükümeti de sorumlu

Esad: Ölümlerden Türk hükümeti de sorumlu
Aydınlık gazetesi Beşar Esad ile röportaj yaptı..

 Geçtiğimiz yıl Suriyeʹye giderek Beşar Esadʹla görüşen CHPʹli heyetin içinde yer alan Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, tekrar Şamʹın kapısını çaldı. Görüşmeye Aydınlık Gazetesiʹni de yanında götürdü.

ESAD O GAZETECİDEN HABERİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ
CHPʹli Befik Eryılmaz, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esadʹla görüştü. Görüşmeyi Aydınlık Gazetesiʹnin Ankara Temsilcisi İsmet Özçelik de izledi. Görüşme sonrası Esad, Aydınlıkʹın sorularını yanıtladı. Esad dünya kamuoyunun yakından takip ettiği Halepʹte tutuklanan Türk gazeteci Cüneyt Ünalʹdan bilgisi olmadığını söyleyerek şaşırttı.

AYDINLIKʹTAN ESADʹA ÖVGÜ DOLU SÖZLER
Esadʹla ilgili kişisel görüşlerini de yazan Özçelik, Esadʹdan övgü dolu sözlerle bahsetti. Esadʹın sorulan sorulara çekinmeden yanıt vermesini ve rahatlığını Başbakan Erdoğanʹla kıyaslayan Özçelik, "Hangisi demokrat, hangisi diktatör anlamaya çalıştım" dedi.

İşte Özçelikʹin Esad analizi:

 "En çok dikkatimi çeken şey Esadʹın rahatlığı oldu. Esad sorulan sorulara hiç çekinmeden tüm rahatlığı ile yanıt veriyordu. Türkiyeʹde Erdoğanʹa sorulmasını kimsenin aklına bile getirmediği türden sorular gündeme geldi. Esad hiç kızmadan gülerek yanıtladı. Esadʹın halini görünce Başbakan Erdoğanʹı hatırladım. "Erdoğan ʹın gerginliğini", Esadʹın "rahatlığını, kendine güvenini" düşündüm. Esadʹın karşısında otururken nedense ilk aklıma gelen "Erdoğanʹın neden gergin olduğu" sorusu oldu. Hangisi demokrat, hangisi diktatör anlamaya çalıştım. Esad sakin sakin ülkesinin durumunu anlattı."

İşte Aydınlıkʹın Esad röportajı:

ESAD: AKÇAKALEʹYİ BİRLİKTE ARAŞTIRALIM
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Şanlıurfaʹnın Akçakale İlçesiʹne düşen ve 5 kişinin ölümüne yol açan top mermisiyle ilgili "Türkiye sınırına düşen top mermisi ile ilgili araştırmalarımız sürüyor. Ancak Türkiye tarafı ile irtibatımız kesik. Bu konuda ortak çalışma yapmamız lazım. Türkiye-Suriye sınırında muhalifler var. Bunlardan mı kaynaklandı, yoksa Suriye Ordusunun kullandığı bir mermi hedef mi şaşırdı, bunları karşılıklı tahkikat yapmamız gerekiyor. Bunu sağlamak için de iki ülke hükümetlerinin ortak çalışma yapması lazım. Bizim önerimiz Akçakaleʹyi birlikte araştıralım. İki ülke hükümetleri uzmanlarıyla birlikte bu konuya el koysun, gerçeği ortaya çıkarsın" dedi.

"TÜRKİYEʹNİN SAVAŞ İÇİN HİÇ BİR NEDENİ YOK"
 Türkiye ile Suriye arasında irtibatın kesik olmasının sorumluluğunun Suriyeʹde olmadığını kaydeden Suriye Cumhurbaşkanı, iki ülke arasında görüşme kanallarının olmamasının ilişkileri olumsuz etkilediğini ifade etti. TBMMʹde kabul edilen Suriye tezkeresiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Esad, "Türkiyeʹnin savaş için hiçbir nedeni yok. Suriye olarak biz, daha olayların başladığı ilk günlerde bu tür provokasyonların olabileceğini söyledik. Şimdi söylediklerimiz yaşanmaya başladı. Böyle zamanlarda ülkeler birbirleriyle görüşerek yanlışları düzeltmelidir. Türk halkı asil bir halktır. Bizim Türk halkıyla, Türk askeriyle hiçbir sorunumuz yok.

"YAŞANAN ÖLÜMLERDEN TÜRK HÜKÜMETİ DE SORUMLUDUR"
Suriye, Türkiyeʹye düşmanlık yapmamıştır. Türkiyeʹyi her zaman kardeş bilmiştir. Bizim Türk Hükümetiʹyle sorunlarımız var. Türk Hükümetiʹnin tavrı nedeniyle Türkiye sınırında sıkıntı yaşıyoruz. Yaşanan ölümlerden Türk Hükümeti de sorumludur. İlişkilerin bu hale gelmesinin nedeni de Türk Hükümetiʹdir, Türk halkı değil" diye konuştu.

"GAZETECİ CÜNEYT ÜNALʹLA İLGİLİ KONUYU İNCELEYECEĞİM"
Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esadʹa, Halepʹte tutuklanan Türk gazeteci Cüneyt Ünalʹın serbest bırakılması ile ilgili talebini de iletti. Eryılmaz, Cüneyt Ünalʹın terör faaliyetleriyle ilgisi bulunmadığını, gazeteci olarak çektirdiği bazı fotoğrafların yanlış anlaşıldığını ifade etti. Esad, tutuklu Türk gazetecinin durumu ile ilgili bilgisinin olmadığını, Cüneyt Ünalʹla ilgili konuyu inceleyeceğini söyledi.