Emekli maaşı en az 1200 TL olacak

Emekli maaşı en az 1200 TL olacak
Eskiden emekli olanlara mahkemeden müjdeli haber geldi.

Dernek maaş adaletsizliği için dava açtı. Bilirkişi adaletsizliği kabul etti. Bunun üzerine dosya Anayasa Mahkemesiʹne gönderdi. Özellikle eskiden emekli olanlara mahkemeden müjdeli haber geldi.

İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz eski ile yeni emekli arasındaki maaş farkının Anayasaʹnın 10ʹncu Maddesiʹne aykırı olduğunu ileri sürdü. Bu nedenle maaşının düşük olduğunu ifade edip bunun düzeltilmesi için Ankara 5. İş Mahkemesiʹne dava açtı. Mahkeme inceleme yapıp dosyayı bilirkişiye gönderdi. Bilirkişiden gelen rapor da emeklinin lehine oldu.

Bilirkişi, raporunda maaş farkının adaletsizliğini kabul etti. Rapor üzerine Mahkeme Anayasa Mahkemesiʹne yazı yazıp bu konuda görüş belirtip belirtemeyeceğini sordu.

KARAR LEHTE

Özʹün avukatı da dosyanın Anayasa Mahkemesiʹne gönderilmesini istediklerini söyledi. Anayasa Mahkemesiʹnden gelen yazıda da dosyanın incelenip karar verilebileceği ifade edildi. Mahkeme dosyanın konuyla ilgili karar vermesi için Anayasa Mahkemesiʹne gönderme kararı verdi.
Mahkeme kararında şu görüşlere yer verdi:

ʹ1-Davacı asilin talebi doğrultusunda ve uygulanan kanun hükümlerinin kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı olduğu olduğu anlaşıldığından dosyanın gerekçesi yazılmak suretiyle Anayasa Mahkemesiʹne gönderilmesine.

2-Anayasa Mahkemesiʹnden verilecek karardan sonra dosya hakkında karar verilmesini.

3- Duruşmanın ise 30 Haziranʹa bırakılmasınaʹ

230 LİRA EKSİK

Davayı açan Öz ise bununla Birlikte İntibak Yasasıʹnın çıkarılmasında sona doğru gelindiğini kaydetti. Öz, ʹBu arada bilirkişinin raporuna göre maaşında 230 liralık bir eksik ödemenin bulunduğu görüşüne vardıʹ dedi. Cafesiyasetʹe konuşan Öz, İntibak Yasasıʹnın çıkması durumunda ise en düşük emekli maaşının 1.2 milyon liraya yükseleceğini kaydetti. Öz 6 milyon emekliden düşük maaşlı enaz 4 milyonunun bu yasayı beklediğini belirtip, ʹAncak bu yasa çıkarsa emekli biraz rahatlarʹdedi. Öz, emeklinin zorlu günler geçirdiğini belirtip,ʹBaşbakan Erdoğanʹdan emeklinin haberi olmadan maaşından kesilen aidatların geri ödenmesini istedi. 15-18 liranın emekli için büyük para olduğunu belirten Öz, emeklinin isteği dışında kesilen aidatların geri ödenmesi için Danıştayʹa dava açtıklarını kaydetti.