Dünya Süt Günü Coşkuyla Kutlandı

Dünya Süt Günü Coşkuyla Kutlandı
Her yıl 21 Mayıs tarihinde kutlanan Dünya Süt Günü etkinlikleri Karaman Cumhuriyet Nihat Arslan İlkokulu’nda düzenlendi.

İl Müdürlüğümüz ve Karaman Süt Üreticileri Birliğince Dünya Süt Günü etkinlikleri ve Lider Çocuk Tarım Kampı Şenliklerine; İl Genel Meclisi Başkanı Celalettin GÜNGÖRER, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Abdullah KAYA, Karaman Süt Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Selim AKKUŞ, Karaman İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel YAMAN, Karaman Meteoroloji Müdürü Ahmet ERGENÇ, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü İbrahim İBRAHİMOĞLU,  şube müdürlerimiz, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 
Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra anasınıfı öğrencilerinin gösterisi gerçekleşti. Cumhuriyet Nihat Arslan İlkokulu Müdürü Abdurrahman KOÇAK etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında, “21 Mayıs Dünya Süt günü nedeniyle Tarım Müdürlüğünün ve Karaman Süt Üreticileri Birliğinin birlikte düzenlediği programın, ilimize 1927 yılından beri eğitim dalında hizmet vermekte olan okulumuzda yapılmasından ve sizleri aramızda görmekten büyük onur ve kıvanç duyuyoruz. Doğduğumuz günden hayatımızın her aşamasında geçerli olan sütün önemini anlatmak, hatırlatmak için hazırlanan bugünün hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi. 
Karaman Süt Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Selim AKKUŞ ise konuşmasında: sağlık için günde iki bardak süt içilmesini tavsiye ederek, yıllık kişi başı süt tüketiminin Avrupa Birliği ülkelerinde 89 kg, Avustralya’da 107 kg, Amerika Birleşik Devletleri’nde 83 kg düzeyinde olduğunu, bu rakamın ülkemizde sadece 26 kg civarında olduğunu bu kıymetli içeceğin içilmesini teşvik etmek amacıyla bu etkinliklere süt üreten üreticilerimizle katkı sağlamayı planlıyoruz dedi. AKKUŞ, Birlik olarak sütün sağlık açısından önemine dikkat çekerek, öncelikle çocuklarımıza ve yetişkinlerimize diyoruz ki, sağlık için günde iki bardak süt içmeyi ihmal etmeyin dedi.
 İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekilimiz Abdullah Kaya ise konuşmasında; ”2017 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Kalkınma için sürdürülebilir turizm yılı ilan edildiğini ve bu kapsamda öğrencileri bol bol gezdireceklerini ifade ederek, “Tüm insanoğlunun ve dünyadaki binlerce hayvanın gözlerine hayata ilk açtığında Yüce Mevla’nın dünyadaki en koruyucu ve en şefkatli canlısı eliyle yani annelerimizin eliyle bize sunmuş olduğu, süt, insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile 6 yıldır okul sütü projesini sürdürmektedir. Bu proje ile küçük yaşlarda çocuklarımıza süt içme alışkanlığının edindirilmesi, aynı zamanda ülkemizde süt üretiminin artması hedeflenmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan okul sütü programı ülkemizde de 2012 yılından beri uygulanmakta ve başarılı bir şekilde devam etmektedir.
Bakanlığımızca bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz ve tüm illerimizde uygulanan Lider Çocuk Tarım Kampı programını Cumhuriyet Nihat Arslan İlkokulu 4.üncü sınıf öğrencileri ile birlikte yapmaktayız. Bu kamp programının amacı öğrencilerimizde doğa bilinci ve çevre farkındalığı oluşturmak, tarım ve doğa ile buluşmalarını sağlamaktır. Programın belki de en önemli amacı ise; bu çocuklarımızın her gün tükettikleri gıdaların tarladan sofraya olan yolculuğunu gözleri ile görecek olmalarıdır. 2017 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Kalkınma İçin Sürdürülebilir Turizm Yılı ilan edilmesi nedeniyle bu yılki programımızda öğrencilerimize, Karaman’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdireceğiz. Bunun yanında bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili olarak çiftlik, tarla ve gıda işleme tesislerini gezdirerek buraların nasıl çalıştığına dair bilgiler vereceğiz. Bu kamp sayesinde öğrencilerimizde kırsal turizm, doğal güzellikler ve sağlıklı tarımsal üretim konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflemekteyiz. 
Şenliğimize katılımlarından dolayı protokolün değerli üyelerine ve bu programın gerçekleşmesi için verdiği katkıdan dolayı Karaman Süt Üreticileri Birliğine, sütü büyük bir emek ve özveriyle üreten tüm üreticilerimize şükranlarımı sunmak istiyorum. Rabbim kazançlarını bol, ürünlerini bereketli kılsın. Öğrencilerimizin hoşça vakit geçirmesini dileği ile teşekkür ediyorum.” dedi. 
Konuşmaların ardından şenlik açılışı gerçekleştirildi, çeşitli ikramlar yapıldı. Program, animasyon gösterisi ve yarışmalar ile sona erdi.