Divle Peynirimiz Artık Coğrafi İşaretli

Divle Peynirimiz Artık Coğrafi İşaretli
Divle peynirimize “Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri” adıyla tescil belgesi alındı

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay, 2015 yılında başlanılan sürecin sonunda “Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri” adıyla coğrafi işaret alındığını ve ayrıca Karaman Taş Değirmen Bulguru için müracaatın yapıldığını, Ekşikara üzümü ile Ermenek pekmez helvasının müracaat hazırlıklarının sürdüğünü belirtti ve Karaman’ın her sorununda yanlarında olan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın coğrafi işaret konusunda da büyük desteklerini gördüklerini iletti ve bu hassasiyetinden dolayı KTSO ve  Karaman halkı adına Bakan Elvan’a teşekkür etti.

 

Başvuru süreci tamamlanan 15 adet Coğrafi İşaretin  tescil belgeleri TÜRKPATENT'te gerçekleştirilen törenle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik  ve TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan  tarafından sahiplerine takdim edildi.

Belgeyi alan Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay, coğrafi işaretin önemine vurgu yaparak bu konuda şu görüşlere yer verdi:

“Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri” ibaresini coğrafi işaret olarak tescil ettirmek üzere 29.05.2015 tarihli yönetim kurulu kararı ile Türk Patent marka kurumuna KTSO olarak başvuruda bulunduk. Çok kolay olmayan bu yolu 3 yıla varan bir sürecin sonunda tamamladık ve Karaman Divle Obruğu Tulum Peynirimize coğrafi işareti aldık.” dedi.

 

Törende ayrıca Balıkesir kuzu eti, Orhangazi gedelek turşusu, Ağın leblebisi, Edremit zeytinyağı, Çubuk agat taşı, Antalya piyazı, Çınarcık işi, Kırklareli hardaliyesi, Karacabey soğanı, Vezirköprü semaveri, Tarsus humusu, Bolu kızılcık tarhanası, Sinop nokulu ve Tosya pirinci coğrafi işaret tescil belgeleri başvuru sahiplerine verildi.

 

ÜÇHARMAN KÖYÜNÜN İSMİ DE “DİVLE” OLDU

 

Toktay açıklamasında; “Tüm Dünyada tanınan bu peynir, ismini Üçharman Köyü’nün eski isminden, yani “DİVLE”den almıştır. Köyün İsmi değişse de, Dünya Markası olan bu peynirin sağladığı tanıtım sonucu, günümüzde de eski ismi ile anılmaktadır. Kısaca, bu köyde yaşayan veya bu köy ile ilgisi olupta dışarıda yaşamını sürdüren insanların “Üçharman” ismini kullanmadıkları, bürokratik işlemler haricinde “DİVLE” ismini kullandıkları ve köye tekrar eski isminin verilmesi yönünde istekleri oldukları gözlemlenmiştir. Yapılan görüşmeler ve Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’ın çok büyük katkıları ile sonuca ulaşılmış, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 14.02.2018 tarih ve bakan onayı ile Karaman ili Ayrancı ilçesine bağlı Üçharman köyünün adının Divle olarak değiştirilmesi uygun görülmüştür” dedi.

 

Belge alma törenine İlimiz Milletvekili olarak katılan Sayın Recep Şeker'e, telefonla bizzat arayarak tebrik eden bürokrat ve üyelerimize teşekkür eder; İlimize ve Divleli Peynir Üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını dileriz.