Değle Ören Yerindeki Kazı Çalışmaları Yeniiden Başladı

Değle Ören Yerindeki Kazı Çalışmaları Yeniiden Başladı
Karaman'ın, Karadağ’daki Madenşehri köyünde bulunan ve Binbir Kilise diye adlandırılan kiliseler bölgesinde temizlik çalışmaları yeniden başladı.

  2014 yılında başlayan kazı çalışmaları kapsamında şuana kadar 3 kilise temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. Karaman Valisi Murat Koca, temizlik çalışmalarının tamamlandığı kiliselerde incelemelerde bulunurken, 4. kilisede başlatılacak temizlik çalışmasının ilk kazmasını beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte vurarak başlattı. Temizlik çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi veren Karaman Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız, ören yerinin Milattan Sonra 4. ve 9. yüzyılda Hıristiyanlar için bir piskoposluk merkezi olarak aktif şekilde kullanıldığını belirtti. Yıldız, bölgede 30'a yakın kilise, 2 piskoposluk sarayı, antik dönem mezarlıkları bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: "Çalışma kapsamında 3 kilise ile piskoposluk sarayının eklenti bölümünü gün yüzüne çıkardık. 2015 yılı kazı çalışmalarını bugün başlattık. 30 Kasım tarihine kadar çalışmalar devam edecek. Bu çalışma ile 3 kilise, anıt mezar antik dönemlik mezarlık kısmını gün yüzüne çıkaracağız. 2016 yılında da kazı çalışmaları devam edecek. Bölge inanç turizmi açısından Karaman turizmine kazandırılacak." 
  Yıldız, mevsim koşullarına göre çalıştıklarını belirterek "2015 yılı Kasım ayına kadar çalışmayı planlıyoruz. Tüm bölgenin tam anlamıyla gün yüzüne çıkarılması onlarca yılı bulabilir. Çünkü alan çok geniş bir coğrafik yapıya sahip” şeklinde konuştu.