Çöpten Günlük Bin Hanenin Elektriği Üretiliyor

Çöpten Günlük Bin Hanenin Elektriği Üretiliyor
"Karaman Yenilenebilir Enerjide Örnek Bir Şehir Olacak"

Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, düzenli depolama alanında faaliyete geçen "Katı Atık Gazından Elektrik Üretim Tesisi" nde incelemelere bulundu. Başkan Çalışkan " Bu tesisimizde günlük bin hanenin elektriği üretilecek" dedi.        

 

            Karaman Belediyesi ve Çevre Altyapı Birliği işbirliğinde gerçekleştirilen " Katı Atıklardan Elektrik Üretim Projesi tamamlandı.  Düzenli depolama alanında kurulan enerji üretim tesisi günlük yaklaşık bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılayabilecek kapasiteye sahip.    

            Katı atık düzenli depolama alanı içerisine yerleştirilen borular vasıtası ile toplanan metan gazının 1 MW gücündeki jeneratörde yakılarak enerji elde edilmesiyle elektrik üretecek.

            Belediyenin katı atık tesisinde üretilen elektriğin satışından elde edilecek gelirden      % 23 pay sahibi olacağını söyleyen Başkan Ertuğrul Çalışkan, yaptığı değerlendirmede şu görüşlere yer verdi:

            “Katı atık düzenli depolama alanında toplanan çöplerden enerji elde etmenin çalışmalarını tamamladık ve tesis çalışmaya başladı. Çöp depolama alanına kurulan sistem ile katı atıktan ortaya çıkan gaz elektrik üretim tesisinde enerjiye dönüştürülüyor. Yaklaşık bütçesi 3 Milyon Lira olan projeye Karaman Belediyesi ve Çevre Altyapı Birliği olarak hiçbir bedel ödemedik."

Çöpler Artık Modern Yöntemlerle Depolanıyor

            Başkan Çalışkan; "Önceki yıllarda, şehirden toplanan çöpler toprağa gömülerek imha ediliyordu. Şimdi düzenli depolama alanında kontrollü bir şekilde depolanan çöpler enerji tesisimizde çevreye hiçbir zarar vermeden elektrik enerjisine dönüştürülüyor. İşletmeci firma atıkların düzenli depolamasını yapmakla birlikte 10 yıl boyunca bize hem kira bedeli hem de satılan enerjiden % 23’lük pay verecek. Tesiste 1 MW gücünde elektrik enerjisi elde edilmekte ve bu elektrik şehir içi şebekeye verilmekte.” dedi.

            Karaman'ın yapılan yatırımlarla kısa süre içerisinde, yenilenebilir enerji konusunda örnek bir şehir olacağını ifade eden Başkan Çalışkan " Evsel atıklardan elektrik enerjisi üretmenin yanı sıra, geçtiğimiz ay MEVKA ya sunduğumu Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi projemiz hibe desteği almaya hak kazandı ve karşılıklı bir protokol imzaladık. Yenilenebilir enerji konusunda dev bir projeyi daha hayata geçireceğiz. Her iki projeye baktığımız zaman, Karaman'da bu alanda önemli gelişmeler oluyor. Umuyorum ki kısa zaman içerisinde Karamanımız yenilenebilir enerjide örnek bir şehir olacak" dedi.