CHP Karaman'ı Dünya Ticaret Merkezi yapacak

CHP Karaman'ı Dünya Ticaret Merkezi yapacak
CHP Mega kenti nereye kuracak sorusunun cevabı, CHP mega kenti Karaman'a kuracak.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul'da, daha önce 'Yüzyılın Rrojesi' olarak nitelendirdiği, ekonomiye ilişkin yeni projesini açıkladı. 'Merkez Türkiye' projesi, Doğu ve Batı arasında yeni bir dünya merkezi oluşturmayı hedefliyor. Proje kapsamında Anadolu'ya kurulacak 'mega kent' ile 2 milyon 200 bin kişilik istihdam yaratılacak. Yıllık kişi başı gelir 30 bin dolara çıkacak.
 
Akdeniz ve Karadeniz limanları üzerinden dünyaya bağlanan bir merkez. 3 milyon nüfuslu yaşanacak bir cazibe merkezi olacak. Otoyol ve demiryolu ağlarının tam ortasında yer alan bir şehir. AR-GE, tekno park şehri. Bölgenin en fazla yeşil alana sahip şehri olacak. 1 milyon 633 bin kişiye çevresine ile 2 milyon 200 bin kişiye istihdam yaratacak. 
 
Yüzyılın Projesi kapsamında kurulacak olan Mega Kentin ismi henüz açıklanmazken, Şehir Özelliklerine bakıldığı zaman bu şehrin Karaman olduğu çok net bir şekilde görülüyor. Ayrıca Karamaninsesi.com CHP Genel Merkezinden edindiği istihbarata göre de bu şehrin Karaman bölgesi olacağını öğrendi.
 
Kuracakları Mega Kentin Özellikleri; 
1. Türkiye’nin en çok güneş enerjisinden faydalanan şehir olması 
2. Rüzgâr enerjisinden faydalanması 
3. Limanlara yakın olması 
4. Tren yolu hattının olması
5. Orta Anadolu’da bir şehir olması
 
Karaman’ın özelliklerine bakıldığı zaman; 
1. Türkiye’nin en çok güneş enerjisinin kullanıldığı şehir
2. Kuzey Alize Rüzgârlarının geçmesiyle Rüzgâr enerjisinin en çok yapıldığı bölge
3. Mersin ve Taşucu limanlarına en yakın Anadolu şehri
4. Limanlara inen Karaman-Mersin tren hattı
5. Orta Anadolu’da bu özellikleri taşıyan tek şehir
 
Yamaçhan Grup, Anadolu Birlik Enerji yetkilisi Selami Yamaç, haber sitemize Karaman’ın güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi hakkında bilgi verdi.
Karaman’ın Güneş enerjisinde Avrupa’yı bile geçtiğini belirten Selami Yamaç; “ Avrupa’nın tamamı şuan itibariyle yılda 950 saat güneş enerjisinden faydalanırken sadece Karaman yılda 2.300 saat güneş enerjisinden faydalanıyor. Ayrıca şunu da belirteyim Karaman bölgesi Kuzey alize rüzgârlarının geçtiği bir bölge. Bu vesileyle muhteşem bir şekilde rüzgâr enerjisinden faydalana bilir.” Dedi.
 
Karaman’a güneş enerjisi alanında milyar dolarlık yatırım yapılmakta olduğunu söyleyen Anadolu Birlik Enerji sorumlusu Selami Yamaç ; “ Karaman’a 5 milyar dolarlık güneş enerjisi yatırımı ihaleleri başlatıldı. Sadece 2 milyar dolar Ayrancı bölgesine yapılmaktadır. 380 walt enerjinin gideceği hatların çekilmeye başlandı. Güneş ölçüm haritalarına göre son 20 yıl içerisinde Karaman Nasa’nın gözbebeği haline gelmiştir.” Dedi.