Büyükşehir Meclisinden Balık Çiftliklerine Olumsuz Yanıt

Büyükşehir Meclisinden Balık Çiftliklerine Olumsuz Yanıt
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı Toplantısı’nın 2. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında gerçekleştirildi. Mersin kıyılarına balık çiftlikleri kurulmasıyla ilgili konuşan Başkan Kocamaz, “Biz bu işe Mersin’in ve ülkenin geleceği açısından karşı olduğumuzu dile getirdik” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan toplantıya Başkan Kocamaz’ın yanı sıra Meclis üyeleri de katıldı. Toplantının ana gündem maddesi Mersin kıyılarına kurulması planlanan balık çiftlikleri oldu. Konuyla ilgili konuşan Başkan Kocamaz, balık çiftlikleriyle ilgili durumunun yeni bir durum olmadığını belirterek, "2008 yılında alınmış kararı şimdi uyguluyorlar. Son dönemde karşı çıkıldığı için bu buzdolabına koyulmuş, bekletilmiş ve bugün yeniden gündeme getirilmiş. Geçtiğimiz mecliste bu konu gündeme geldiğinde biz bu işe Mersin’in ve ülkenin geleceği açısından karşı olduğumuzu dile getirdik. Tabi, Mersin enteresan bir yer. Bize karşı olanlar da var. Bize karşı olanlar hemen sosyal mecralarda, bunlar yapılsın diye paylaşımlar yapmaya başladılar. Mersin için insanların gıdası balık üretimi yönünden balığın daha ucuz yenebilmesi gibi kendi kafalarına göre algı oluşturmaya çalışıyorlar. Ama baktığımız zaman görüyorum ki doğru bir tane. İki tane doğru ancak birbirine paralel olur. Dolayısıyla bu konularda bir de teklif geldi ve bir temenni kararı alacağız" dedi.

Alacakları temenni kararını ilgili yerlere göndereceklerini belirten Kocamaz, “Bunlar, kamuoyunun topluca mücadelesiyle olur. Burada çevreye verilecek zarar insanların partisini, inancını, rengini, dokusunu ayırmaz. Çevrenin tamamına zarar verir. Her zaman söylüyorum, bizler belli yaşlara gelmişiz ama torunlarımız gözümüzün önüne geldiği zaman gerçekten onları severken bile gözlerimiz doluyor. Acaba gelecekte bu ülkenin hali ne olacak diyoruz. Çevremizde yaşadığımız hadiseler belli, Türkiye Cumhuriyeti’nde bu güne karşı tüm dünyanın ortaya koyduğu tavır belli. Böyle şartlarda gerçekten bunlar gelecek adına biz endişelendiriyor. Bu konuda ne yapılacaksa topluca yapılması gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Bunun vereceği zararlar, MHP’liye ne kadar zarar verirse, AKP’li ve CHP’liye de o kadar zarar verecek” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından okunan kararda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından balık çiftliği kurulması planlanan bölgelerde önemli doğal alanların, sit alanlarının, turizm gelişme alanlarının ve turizm faaliyetlerinin bu projelerden etkilenebilecek alanlarda bulunduğu belirtildi. Kamuoyunda oluşan yanlış kanı ile ilgili ve izinler konusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tek başına yetkisinin olmadığı vurgulanarak, kamuoyunda oluşturulan yanlış kanılar okunan kararda yer aldı. Balık çiftliklerinin kurulum sürecinde belediyenin, ÇED görüşü verme dışında bir yetkisinin bulunmadığı dile getirilerken, çevreye vereceği zararlar, doğal koruma alanları, turizm geliştirme alanları, turizm faaliyetleri, tesis sayısı ve kümülatif kapasitesinin dikkate alındığında balık çiftlikleri kurulma talebinin olumsuz görüldüğü belirtildi. Meclis üyelerinin de görüşlerini belirttiği toplantıda, alınan temenni kararına karşı 2 çekimser oy kullanıldı.

Meclis toplantısı sonrasında Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi tarafından ‘Mersin İli Kıyı Şeridinde Balık Çiftlikleri Kurulma Talepleri’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, doğal yaşam alanlarının önemsenmesi, tehlike altında bulunan türler üzerindeki etkilerinin araştırılması, turizm potansiyeline verilebilecek zararların göz ardı edilmemesi, bölgede gelişen tekne turizminin baltalanacağının unutulmaması ve etkilerinin detaylı incelenmesi gerektiği konularıyla ilgili bilgiler verdi.