“Bölgesel Kalkınma Ve Üniversiteler Çalıştayı” Tamamlandı

“Bölgesel Kalkınma Ve Üniversiteler Çalıştayı” Tamamlandı
Konya’da düzenlenen “Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler Çalıştayı” sonuç bildirgesinin sunumu ve yapılan genel değerlendirme ile tamamlandı.

Dönem başkanlığını Necmettin Erbakan Üniversitesinin yaptığı, UNİKOP’un üyeleri Ahi Evran Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi rektörlerinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler Çalıştayı’ında sonuç bildirgesi sunuldu ve genel değerlendirme yapıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç kapanış oturumunda, sürdürülebilir bölgesel AR-GE ve yenilik ekosistemin oluşumu için üniversite-kamu-sanayi işbirliğinin önemli olduğuna vurgu yaptı. YÖK’ün misyon farklılaşması projesiyle de uyumlu olarak üniversitelerin AR-GE ve inovasyon odak alanları belirleneceğini söyleyen Saraç; “KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve bölgede faaliyet gösteren kalkınma ajanslarının geçmiş süreçte üniversitelerimize büyük destekleri olmuştur. Önümüzdeki süreçte de bu desteklerin bölgesel kalkınma odaklı olarak artarak devam ettirilmesi önemlidir. Fon kaynaklarının bölge ihtiyaçları gözetilerek ilgili paydaşların katılımı ile uygun planlanması ve etkin kullanımı yönünde üniversite katkısının, rolünün daha da arttırılması beklenmektedir. Bölgesel kalkınma adına kullanılan fonların etkin ve verimli kullanılması adına etki analizlerinin yapılması önemlidir. Üniversitelerin ‘bölgesel kalkınma’ özelinde yapacakları araştırmalar teşvik edilecektir” dedi.

“Üniversiteler arasında araştırma işbirlikleri özendirilecektir. Özellikle birbirini tamamlayan nitelikte araştırma kapasitesi oluşturulan alanlarda disiplinler arası işbirliği yapabilmeleri adına teşvik mekanizmaları geliştirilecektir” diyen Saraç, üniversitelerin bölge kalkınma idare başkanlıklarıyla sıkı, samimi bir paydaş ilişkisi sürdürmeleri gerektiğini kaydetti. Atılan her adımın isabetli olmasının, dış paydaşlarla birlikte hareket etmekten geçtiğini hatırlatan Saraç; “İhtisaslaşmaya odaklanmamız gerekli. Bu 12 üniversitenin içerisinden 3’ü yarıştıralım isteriz. Tabii bütün bölgelere yönelik değil pilot olarak buradan başlayalım. Bu projeye talip isteriz diyeceğiz ve 12 üniversiteden mesela 3’ünü seçeceğiz. Herkese, hepsi, her şey Bunlar bizi amacımızdan uzaklaştırıyor. Bütün sistem rekabet üzerine kurgulanması lazım ama haksız rekabet değil haklılık üzerine bu rekabeti tesis etmemiz lazım” diye konuştu.