Beyşehir Gölü Kıyılarında Sular Çekiliyor

Beyşehir Gölü Kıyılarında Sular Çekiliyor
Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, Konya’nın tahıl ambarı olan Konya Ovası’nı yaz döneminde sularıyla besleyen Beyşehir Gölü’nün su seviyesinin son dönemde önemli ölçüde düştüğünü, bunun sonucunda kıyılarda suların gözle görülür şekilde çekilmeye başladığını söyledi.

Konya Ovası’nı yaz döneminde sularıyla besleyen Beyşehir Gölü’nün su seviyesinin son dönemde önemli ölçüde düşmesi dikkat çekiyor. Suların çekilmesiyle birlikte balıkçılık faaliyetlerinde aksamalar meydana gelirken, göl kıyılarında da tekneler karaya oturmaya başladı.

Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan yaptığı açıklamada, Konya’nın tahıl ambarı olan Konya Ovası’nı yaz döneminde sularıyla besleyen Beyşehir Gölü’nün su seviyesinin son dönemde önemli ölçüde düştüğünü, bunun sonucunda kıyılarda suların gözle görülür şekilde çekilmeye başladığını söyledi. Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin önemli ölçüde düşmesinin kıyı kesimlerde birçok sorun ve sıkıntıya neden olduğunu ileri süren ve bunun sebebinin sulama mevsimi dışında da tarım alanlarına su çekilmesi olduğunu savunan Tan, “Beyşehir Gölü’nden BSA kanalına su alımında mahkemenin vermiş olduğu kotun altından su çekilmesini kabul etmiyoruz. Önceki yıllarda 1122,40 olan kota uyuluyordu ancak bu yıl her nedense buna uyulmuyor. Son günlerde kot delindi ve su kotunun altında 72 milyon tondan fazla su alımı yapıldı. Şu anda yaptığımız ölçümlere göre, su seviyesi kotun 20 santim aşağısını gösteriyor. İlçe halkımız bu durumdan oldukça rahatsız ve bu yapılan uygulamalar yasal yönden suç teşkil ediyor. Yetkililere yaptığımız girişimler sonucunda, BSA kanalına su akışı için açılan 2 regülatör kapağını kapattılar. Ancak, bu konuda endişelerimiz devam ediyor. Böyle giderse hukuki girişim başlatmak zorunda kalacağız. Beyşehir Gölü’nün sularının korunmasını istiyoruz” dedi.

“Kıyılarda bataklığı andıran görüntüler yaşanıyor”

Beyşehir Gölü’ndeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle gölün kendi kendini yenileyemez hale geldiğini, kıyılarda su çekilmesine bağlı olarak bataklık görüntülerini andırır manzaralar yaşandığını da savunan Tan, “Şu anda sulama dönemi değil ama zaman zaman kapaklar açılarak BSA kanalına su akışı yapılmak istenmesine anlam vermekte güçlük çekiyoruz. Su seviyesinin düşmesi ile birlikte göl kıyılarında göze hoş gelmeyen bir doku ortaya çıktı. Bu durum, haliyle kıyılarda sinek oluşumuna sebebiyet veriyor, bazı noktalarda ise pis kokular meydana getiriyor. Su seviyesinin düşmesinden kıyıda yaşam süren su kuşları da olumsuz etkileniyor. Son günlerde suların çekilmesi ile birlikte Sakar Mekelerin kıyılardaki su birikintilerinde beslendiğine tanıklık etmeye başladık. Beyşehir Gölü ve bu güzelim doğa sadece ülkemizin değil, bir dünya değeri. Çok iyi sahip çıkmamız ve hep birlikte korumamız gerekiyor. Aksi halde, geçtiğimiz yıllarda kuraklık neticesinde yaşadığımız sorunlar bölgemizde yeniden baş gösterebilir” diye konuştu.

Balıkçılar da suların çekilmesinden dertli

Bu arada, su seviyesinin düşmesinin Beyşehir Gölü’nde balıkçılıkla geçimini sağlayan avcıları da zor duruma düşürdüğü belirtildi. Gölde balıkçılık yapan Mevlüt Kavaklı, bugünkü su seviyesinin önceki yılları arattığını belirtirken, “Suların seviyesine baktığımız zaman geçen seneye göre daha da düşük. Sular çok çekildiğinden dolayı ağlarımız su yüzeyinde kalıyor ve diğer kayık ve teknelerin üzerinden geçip vurmasıyla zarar görüyor. Su seviyesinin yüksek olduğu dönemlerde böyle sıkıntılar yaşamıyorduk. Ayrıca, suların çekilmesiyle kıyıdaki limanlarımıza da yanaşmakta zorlanıyoruz. Birçok meslektaşımızın suların çekilmesi neticesinde tekneleri kara parçalarının üzerinde kaldı” dedi.

Balıkçı Şafak Çorum ise Beyşehir Gölü sularının yaz döneminde olduğu gibi sulama mevsimi olmayan güz döneminde de hoyratça boşa akıtılmasına anlam veremediklerini belirterek, “Tarım alanlarına su lazımmış gibi, bu dönemde regülatör kapaklarının zaman zaman açılması gölümüzün iyice bitirilmesi anlamına geliyor. Su seviyesinin düşmesi nedeniyle faaliyetlerimiz esnasında çok sıkıntı ve eziyet çekmeye başladık” diye konuştu.

Balıkçı Ekrem Şengül de, göldeki su seviyesinin çok düşük olduğunu savunurken, “Görünen köy kılavuz istemiyor. Kıyılarda 100 metreye varan çekilmeler var. Böyle bir mevsimde neden gölden su alımı yapılarak, su seviyesi daha da aşağılara çekiliyor anlayamıyoruz” ifadelerini kullandı.