Beyşehir Çiftçisine Kırsal Kalkınmada Destek

Beyşehir Çiftçisine Kırsal Kalkınmada Destek
Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı 7 farklı taşra mahallesinde mesai yapmaya başlayan selektör makineleri, çiftçiye kırsal kalkınmada destek sağlıyor.

Beyşehir Belediyesi, finansmanı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanarak alımı yapılan selektör (tohum eleme makinesi) makinelerini Beyşehir’e bağlı 7 farklı mahallede kurduğu tohum eleme ve temizlik tesislerinde işletmeye açarak çiftçinin hizmetine sundu.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun yaptığı açıklamada, kırsal kalkınmada çiftçilere destek olmak amacıyla Beyşehir Belediyesi tarafından Adaköy, Eylikler, Avdancık, Gökçimen, Yenidoğan, Fasıllar ve Sadıkhacı mahallelerinde kurulan tohum eleme ve temizlik tesislerinde hizmet vermeye devam ettiğini söyledi. Kırsal alanda ziraat ile uğraşan çiftçilerin ihtiyaç duyduğu tohum eleme makinelerinin Beyşehir’e kazandırılmasının ardından Beyşehir Belediyesi tarafından 2016 yılından bu yana üreticinin istifadesine sunulduğunu belirten Özaltun, ilçenin hububat ve bakliyat üretimindeki yüksek potansiyeline dikkat çekerek, üretimde verimin ve kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalara yerel yönetimler olarak tam destek verdiklerini söyledi. Başkan Özaltun, kaliteli üretim için öncelikle kaliteli tohumun gerekli olduğunu vurgulayarak, bunun için de üreticinin kendi elindeki tohumlarını çöpten, samandan ot parçalarından ayıklayıp temizlemesi gerektiğini belirtti. Bunun da ilçeye kazandırılan selektör makineleri sayesinde bundan böyle daha modern imkanlarla hızlı bir şekilde yapılabileceğine işaret eden Özaltun, “Çiftçilerimizin getirdikleri tohumlar selektör makinelerinin kurulduğu noktalarda hava ile temizlenip ayıklanıyor. Daha sonra ilaçlanıp, çuvallara dolduruluyor. Beyşehir’de 7 farklı mahallemize bu selektör makineleri kuruldu. Yeter ki, çiftçimiz daha kaliteli ve yüksek verimle üretim yapsın diye. Yaşildağ ve Esence mahallelerimizde ise geçmişten kalan tohum eleme ve temizlik tesislerimizde bu faaliyetler yine sürüyor. Büyükşehir Belediyemiz selektör makinelerinin finansmanını sağladı. Diğer ekipmanların alımı, bina ve tesislerin mahallelerimizdeki yapımı, makinelerin işletilmesi, elektrik vb. giderleri ise Beyşehir Belediyemiz tarafından karşılandı. Bu anlamda, çiftçimiz Konya Büyükşehir Belediyemiz ve Beyşehir Belediyesi’ni yanında görsün diye kırsal kalkınmaya her alanda destek olmaya çalışıyoruz. Bölgemizde üründe verimi nasıl artırabiliriz düşüncesi ile yola çıktıktan sonra alımı yapılan selektör makinelerimizden çiftçilerimiz artık istifade etmeye başladı. Bölgemizde bu imkandan daha önce yararlanamayan çok üreticimiz vardı. Şimdiki makineler ise modern ve hızlı çalışan makineler. Bu selektörler sayesinde çiftçimizin bu yöndeki ihtiyacını karşılayıp üründe kalite ve verim artışı sağlamalarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Selektör makinesinin görevi, tohum içindeki yabancı maddeleri temizlemek, sınıflandırmak ve ilaçlamaktır. Bu makineler sayesinde, sağlıklı ve ilaçlanmış hububat tohumu kullanarak, sürme, rastık, yaprak leke hastalığı gibi hastalıkların sebep olduğu kayıplardan da çiftçimiz kurtulmuş oluyor. Ayrıca, selektörle eleme yapılarak yabancı otların tohumdan ayrılarak zirai mücadele girdilerinde de önemli ölçüde tasarruf sağlanmış oluyor” dedi.

Özaltun, çiftçinin hizmetine sunulan selektör makinelerinin saatte ortalama 2 ton tohum temizleme kapasitesine sahip olduğunu belirtirken, ilçeye kazandırılmasındaki katkılarından dolayı Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.