KMÜ Öğrencilerine Girişimcilik Desteği

KMÜ Öğrencilerine Girişimcilik Desteği
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde (KMÜ) Proje Teknoloji Transfer Ofisi, Karaman ve Konya Teknopark tarafından Bireysel Genç Girişim (BİGG) programı düzenlendi.

Programa Innopark Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi aynı zamanda Konya InnoPark Girişimcilik  Merkezini Yöneticisi Doç. Dr. Birol Mercan konuk oldu. Açılış konuşmasını KMÜ Proje Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Savaş Sönmezoğlu yaptı. Konuşmasında Sönmezoğlu, "İlimizde fikirleri olan, ticarileşmeyi düşünen kişilere destek vermek amacıyla Konya ilinde bulunan Innopark (Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi) ile sürekli etkileşim halindeyiz. Bu günde özellikle TÜBİTAK tarafından aldıkları 'Girişimci Rampası' diye isimlendirdikleri bir destek programı konusunda bizlere bilgi verecekler. Katılımlarınızdan ötürü hepinize teşekkür ederim." dedi ve sözü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı'ya bıraktı.
Kürsüye gelen Botsalı Karaman'ın sonradan il olmasına rağmen eski illerin bir çoğundan daha gelişmiş durumda olduğunu ve geleceğin Türkiye'sinde çok daha iyi yerlerde olacağını belirterek Innopark konusunda bilgiler aktardı. Botsalı, "Innopark, Türkiye'de altı ortağı olan tek Teknopark'tır. Bünyemizde faaliyet gösteren otuz iki tane firmamız var ve 2019 yılında iki yüz firması olan bir Teknopark olma yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.
"Üniversitelerde gençlerin girişimciliğe özendirilmesi gerekiyor"
Ardından Botsalı girişimciğin önemi konusunda, "Türkiye'de üniversiteli işsiz maalesef çok fazla, aslında iş var fakat iş beğenmeyen çok bu yüzden aslında gerçek işsizlik çok daha düşük. Dünyanın neresine giderseniz gidin artık en önemli kaynak para ya da insan değil, en önemli kaynak ekonomiler için girişimci kaynaktır. Türkiye ekonomisini büyütmemiz için yeni girişimlere ihtiyacımız var. Üniversitelerde gençlerin girişimciliğe özendirilmesi gerekiyor. Üniversiteler artık mezun ettikleri öğrencilerinin ne kadarının girişimci olduğuna göre değerlendirilmelidir." açıklamalarında bulundu.
Öğrencilerin yoğun ilgiyle karşıladığı programda Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı'nın konuşmasında sonra kürsüye gelen Doç. Dr. Birol Mercan ilk olarak ekonomik açıdan dünyanın, Türkiye'nin ve birey olarak kendimizin nerede olduğunu ve konumumuzu değiştirmek, ilerlemek için neler yapmak gerektiği konusunda bilgi vereceğini söyledi. Mercan, "Öncelikle ilk iş kendimizi kurtarmak daha sonra ülkemizi ve dünyayı kurtarmamız gerekiyor bunun içinde girişimci olmalıyız. Girişimci, riskli ve belirsiz ortamlarda büyüme amacıyla fırsatları inceleyen ve bu fırsatlardan yararlanmak için kaynakları bir araya getirip yeni bir işletme kurun kişidir." diyerek girişimci insanı tanımladı. 
"Bir fikriniz mi var?"
Innopark'ın Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında Türkiye'deki yirmi beş teknopark arasından ilk yediye girdiğini belirten Mercan, "Birey ya da takım olarak inovatif veya teknolojik bir ürün, süreç geliştirme fikriniz varsa bu fikrinizi TÜBİTAK destekli Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Programı desteğiyle hayata geçirebilirsiniz. Program kapsamında desteklenecek iş fikirleriniz bazı kriterlere göre değerlendirmeye alınacaktır. Bu kriterler; fikrinizin inovatif olma özelliği, başarılı bir iş planına uygun olup olamadığı, katma değer sağlama ve ihracat potansiyelinin olması ayrıca fikrinizi uygulamanın rutinin ötesinde olan bazı Ar-Ge veya teknolojik doğrulama faaliyetlerinin uygulanmasını gerekli kılması gibidir." dedi. 
Son olarak, "Innopark ile engellerin arkasındaki fırsatları değerlendirerek fikirlerinizi hayallerin ötesine geçirebilirsiniz." diyen Mercan tutkusu olan herkesi Innopark'a beklediklerini belirtti.