Başörtüsü Platfortmu Konyaʹda Buluştu

Başörtüsü Platfortmu Konyaʹda Buluştu
Konya İnanç Özgürlükleri Platformu ve HEDA- DERin yaptığı organizasyon çerçevesinde Başörtüsü Platformları Konya Buluşması yapıldı.
Platformlar başörtüsü konusunda tek yürek olduklarını ve bu konuda yılmadan mücadele edeceklerini dile getirdiler.

Konya İnanç Özgürlükleri Platformları ve HEDA-DER tarafından düzenlenen Başörtüsü Platformları Konya Buluşması dün Kayalı Parkta yapıldı. Buluşmaya platformların yaptığı açıklamalar damgasını vurdu. Afyon, Akşehir, Akyazı, Ankara, Antalya, Batman, Bilecik, Bozüyük, Bursa, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Isparta, İstanbul Özgür-Der, İzmir, Karaman, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Sakarya, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak-Ereğliʹden çeşitli derneklerin katıldığı buluşmada, başörtüsünün Türkiyeʹde büyük bir sorun olduğunu, başörtüsüne karşı bir zulüm yapıldığını, bu zulüm konusunda sonuna kadar direnişlerine devam edeceklerini dile getirdiler.

BAŞÖRTÜSÜ SORUNU ÇÖZÜME ULAŞMALI

Başörtüsü Platformu Konya Buluşması çerçevesinde konuşma yapan dernek ve kurum yetkilileri Türkiyeʹdeki başörtüsü sorununun bir an evvel giderilmesi gerektiğinin altını çizdiler. Ravza Eğitim Kurumları Başkanı Halis Nükte, başörtüsüne karşı yapılan yaptırımların çok yanlış olduğunu dile getirerek, "Bu zulme karşı mücadelemiz devam edecektir. Allah bu yolda gücümüzü artırsın" dedi. İMKANDER başkanı Canan Bezirgan ise başörtüsü kullananların hemen her yerde mağdur edildiklerini dile getirerek, "Başörtülü anneler çocuklarını yemin törenleri için askeriyeye giremiyor, namaz kılan çocuklar ötekileştiriyor. Bu olaylar gerçekten çok kötüdür. Bizim ve biz gibilerin yaptığı mücadeleler olmasaydı şu an başörtülüler daha fazla hor görülecekti" diye konuştu. Tüm platformlar adına konuşma yapan Sakarya Başörtüsü Platformuʹndan Kadrican Mendi, başörtüsü yasağının salt bir yasak olmadığını, kimlik üzerine yapılmış bir yasak olduğunu söyledi. Kız çocuklarının sekiz yıllık eğitimleri ve lise hayatları boyunca da örtünmelerinin yasak olmasını eleştiren Mendi, "Bu çağlardaki çocuklar velilerinin denetimi altındadır. Bu konuya velilerin karar vermesi daha doğru olur" dedi.

FARKINDA OLMAK ÇOK ÖNEMLİDİR

Konya İnanç Özgürlükleri Platformu HEDA-DER başkanı Muammer Durmaz, İnsan olmak ve insanlığın farkına varmanın, oluş bilincine sahip olmakla mümkün olduğunu söyleyerek, "Oluş bilinci ise idrak ve farkına varmayı zorunlu kılar. Farkına varmak, ayırt ettirir. Ayırt etmek taraf olmaktır. Taraf olmak, insan olmanın getirdiği bir, zorunluluktur. Ya hakka taraf olunur ya da batıla... Tarafsızlık diye bir şey olmaz. Tarafsızlık denilen şey, tarafını belli etmemektir. Bir yönelişin üstünü kapatmaktır.Taraf olmak, özne olmayı gerektirir. İnançta, amelde, eylemde ve her şart altında yapılması gereken fiilin, faili olmayı kabullenmek demektir. İnanan insan taraf olan insandır. Ve m san inandığı kadar insandır. Farkındayız. Bilincimiz ve şuurumuz yerinde. Yani tarafız. Yani inanıyoruz. Yani insanız" dedi.

MÜCADELEMİZ KULLUK EYLEMİDİR

Başörtüsüne karşı yapılan yaptırımlara karşı yaptıkları mücadelenin bir kulluk eylemi olduğunu söyledi. İnsan olmanın mücadele etmenin, hakkın yanında olmanın haklının yanında olmakla kaim olduğunu altını çizen Durmaz, "Ülkemizde meydana gelen hak ihlalleri baskı zorbalık ve zulümlere karşı her zaman bir tepki gösterilmiş gösterilen bu tepkiler acının, ızdırabın çokluğu ile orantılı olmuştur. Fakat bu tepkiler bir refleksle meydana gelmiş ve kararlılıkla devam etmemiştir. Acının ve ızdırabın yenilenmesi beklenmiş, sadece geçici tepkiler verilmiştir. Zulmün ortadan kalkması hak ve özgürlüklerin gerçekleşmesi bilinçli, istikrarlı ve kararlı bir mücadele ile mümkün olacaktır. Mücadelenin şekli türü veya gerçekleştiriliş biçiminin farklı olması bu gerçeği değiştirmeyecektir. Başarıya ulaşacak mücadele, bilinç ve istikrar üzerine kurulmalıdır. Allahʹa en sevimli gelen amel istikrarlı olandır" dedi.

BİR DİRENİŞ EKOLU MEYDANA GELDİ

İstikrarın bireyi ve toplumu eğittiğini söylen Durmaz 240 haftadır devam eden eylemlerinin bir direniş ekolü meydana getirdiğini söyledi. Bu direnişin başarıya ulaşma konusunda umut verici bir durum olduğunu kaydeden Durmaz, Burada bulunun platformların pek çok hususta ortaya koydukları özgürlük mücadelesi Türkiyeʹnin önünü açacak kar bulutları özgürlük rüzgârıyla paramparça edecektir" dedi.