Bakan Eroğlu Ve Elvan Mersinde

Bakan Eroğlu Ve Elvan Mersinde
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Mersin’in de içinde bulunduğu Akdeniz Bölgesi için bir Akdeniz Gelişim Projesi hazırladıklarını belirterek, "Akdeniz Bölgesi’nde 31 Aralık 2019 tarihine kadar 33 milyar 392 milyon lira harcanacak" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, DSİ tarafından yapılacak olan 608 milyon liralık 21 tesisin temel atma töreni ile orman mahallelerine kullandırılan gelir getirici tür ve ORKÖY kredi sertifikaları dağıtımı için Mersin’e geldi. İki bakan tören öncesi Mersin Valiliği’ni ziyaret etti.

Bakan Eroğlu, buradaki konuşmasında, 21 tesisin temel atma töreni için Mersin’e geldiklerini hatırlatarak, bu yatırımın, Mersin Şehir Hastanesi’nden sonraki kente yapılan belki de en büyük yatırımlardan biri olduğunu söyledi. Bu tesisler arasında barajların çok önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, Pamuklu Barajı içmesuyu isale hattı ile Mersin’de hasretle beklenen Erçel Barajı’nın temelinin bugün atılacağını kaydetti. Mersin merkez, Anamur, Erdemli, Mut, Çamlıyayla ve Tarsus ilçelerinde temeli atılacak olan 21 tesisin bir tanesinin büyük bir baraj, 3 gölet, 2 sulama tesisi, 5 yerüstü sulama tesisi, 1 adet içmesuyu tesisi, 7 taşkın koruma tesisi, 1 adet Orman Genel Müdürlüğü’nün paket tesisleri ve 1 adet de Doğa Koruma Milli Parkların paket tesisi olmak üzere 608 milyon liralık yatırımın temelinin atılacağını vurgulayan Eroğlu, Mersin’e ayrıca yeni müjdelerle geldiklerini söyledi.

Mersin’de 41 yeni müjde

Mersin’e 138 milyon liralık 41 yatırımın müjdesini veren Eroğlu, "Bildiğiniz gibi daha önce Mersin’e defalarca geldik. En son 2 Nisan 2016 tarihinde geldiğimizde 2 milyar 465 milyon liralık 95 müjde vermiştik. Peki bunun kaçını bitirdik? 95 müjdenin 49 tanesi bitti, 46 tanesi de inşaat halinde. Yeni 41 müjde ile Mersin’e 136 müjde vermiş oluyoruz, toplam maliyeti de 2 milyar 600 milyon lira. Mersin böyle bir yatırım görmedi. Ben bundan dolayı yatırımların başında olan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’a teşekkür ediyorum. Hakikaten Mersin için büyük kıymet, inşallah Mersinliler onun değerini bileceklerdir. Mersin’e adeta yatırım yağıyor" diye konuştu.

Eroğlu, yeni 41 yatırımın 30 tanesinin DSİ Genel Müdürlüğü’ne, 5 tanesinin Orman Genel Müdürlüğü’ne, 5 tanesinin Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ve 1 tanesinin de Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirtti.

Mersin’in, AK Parti Hükümeti döneminde 24 milyar lira ile en büyük yatırımları aldığını dile getiren Eroğlu, bu yatırımlar arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 5 milyar 700 milyon lira ile en büyük yatırımı yapan bakanlık olduklarını söyledi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 3 milyar 250 milyon lira ile yine büyük yatırım yapan bakanlıklardan biri olduğunu ifade eden Eroğlu, her bakanlığın Mersin’de büyük yatırımları olduğunu söyledi.

Eroğlu, son 15 yılda Mersin’e yapılan hizmetleri ise şöyle sıraladı:

"Mersin şehir merkezi ve Tarsus ilçesine yıllık 142.5 milyon metreküp menba kalitesinde içmesuyu temin ettik. 6 baraj ve 6 gölet inşa ettik. 91 bin 220 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 69 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. 68 derenin ıslahını tamamladık. 293 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Mersin şehir ormanı, 29 mesire yeri ve 28 bal ormanı tesis ettik. Orman köylülerimiz için yeni gelir kapıları açtık. Mersin’de tabiat turizmini geliştiriyoruz. 25 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu, 4 adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ve 2 adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi kurduk" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile Mersin’in de içinde bulunduğu Akdeniz Bölgesi için bir Akdeniz Gelişim Projesi hazırladıklarını vurgulayan Eroğlu, "Bakanlığımızın yapacağı içmesuyu temini, sulama, baraj, gölet, ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve meteoroloji gibi her türlü faaliyetleri ihtiva eden bir proje bu. Bunun arasında Mersin için Tabiat Turizmi Master Planı, hatta uygulama eylem planı hazırlattık. Dolayısıyla biz buradaki bütün baraj, gölet ve diğer tesisleri yapacağız. Ve bu bölgede Akdeniz Bölgesi’nde 31 Aralık 2019 tarihine kadar 33 milyar 392 milyon lira harcanacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan: "Terörün kökünü kurutuncaya kadar mücadelemiz sürecek"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise dün yaşanan terör saldırısı dolayısıyla şehit olan güvenlik güçlerine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Burada şunu açıkça ifade etmek istiyorum; hükümet olarak PKK, DAEŞ, FETÖ, DHKP-C gibi terör örgütlerinin üzerine kararlılıkla gidiyoruz. Bunların kökü kurutuluncaya kadar bu kararlı mücadelemiz devam edecek. Allah’a çok şükür milletimin çok büyük desteği var. Bu destek güçlü bir şekilde devam ediyor. Bizim de kararlılığımız bu noktada devam ediyor. Nerede olurlarsa olsunlar içeride veya dışarıda, bu terör örgütleriyle mücadelemiz devam edecek, Allah’ın izni ile bunların kökünü kurutacağız" dedi.

Mersin’in büyük bir potansiyeli olduğunu, ancak bu potansiyelin yeterince harekete geçirilemediğini ifade eden Elvan, "İşte Mersin’in potansiyelini gerçek anlamda harekete geçirebilmek için, olmazsa olmazların başında güçlü bir ulaştırma alt yapısı geliyor, güçlü bir sulama alt yapısı geliyor. Bu alanlarda gelişme sağlandığı anda, gerçekten tarımı ile sanayisi ile Mersin’in önemli bir rekabet gücü var ve bu alanda çok daha iyi noktaya gelecektir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Mersin’in merkez dahil her bir ilçesini, beldesini, yöresini şantiyeye çevirdiklerini, onlarca projenin şu anda devam ettiğini vurgulayan Elvan, ulaştırma alt yapıları, karayolu projeleri, otoyol projeleri, yüksek hızlı tren projeleri ve hava yolu projelerinin hızla sürdüğünü söyledi. Mersin’in kamu yatırımları açısından 20. sıranın üzerinde iken şu anda 13. sırada bulunduğunu kaydeden Elvan, önümüzdeki dönemlerde daha iyi noktalara geleceğini kaydetti. Elvan, Liman-Hal Kavşağı otoyol bağlantı çalışmasında ise aralık sonu itibariyle bağlantı yollarının açılacağını, mart-nisan gibi de köprülü kavşağın hizmete açılacağını söyledi. Akdeniz Sahil Yolu çalışmasında gece-gündüz demeden, 24 saat aralıksız olarak tünel açma çalışmalarının sürdüğünü belirten Elvan, önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanı ile birlikte gelip Melleç Viyadüğü’nün açılışının yapılacağını ve yeni yapımına başlanan işlerin de temelinin atılacağını kaydetti.

Çukurova Bölgesel Havaalanı ile ilgili geçmişte yüklenici firmadan kaynaklanan bir gecikmenin söz konusu olduğunu dile getiren Elvan, ancak şu anda çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü ve en kısa sürede tamamlanacağını söyledi.

Balık çiftliklerine yönelik eleştiriler

Mersin’de kurulması planlanan balık çiftliklerine yönelik eleştirilere de yanıt veren Bakan Elvan, şu ifadeleri kullandı: "Öncelikle şunu ifade edeyim; bu balık çiftlikleri konusu gündeme geldiği günden bugüne kadar ne Tarım Bakanlığımız tarafından ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından herhangi yeni bir izin verilmemiştir. ’Efendim Muğla’daki balık çiftliklerini kaldırıyorlar Mersin’e getiriyorlar’ hikayesi tamamen yalan ve çarpıtmadır. Bunu kim söylüyorsa gelsin ispat etsin. Ama şu olabilir, Muğla’daki bir balık çiftliği işletmesi burası için müracaat etmiş olabilir. Turizmimizi olumsuz etkileyecek herhangi bir yatırıma, çevremizi olumsuz etkileyecek herhangi bir yatırıma kesinlikle izin vermeyiz. Bunu böyle bilelim. Ama turizmimize herhangi bir zararı söz konusu değilse, çevreye herhangi bir zararı söz konusu değilse, ekonomimize katkı sağlayacaksa, işte denizimiz burada. Ekonomimize gerçek anlamda istihdama katkı sağlayacak bir şey ise o zaman insanlar gözünü kapatarak, ’hayır arkadaş ben her şeye karşıyım’ anlayışı içinde olmamalıdır. Burada olması gereken şudur, çevreye ve turizme zararı var mıdır? Bunlara bakmak lazım. Eğer yoksa bunlar, zararı olmayacak alanlarda giderler balık çiftliklerini kurabilirler. Ülke ekonomisine de önemli bir katkıdır. Ama burada bu meseleyi bilmeden, detayını araştırmadan, sadece muhalefet etmek amacına yönelik yapılan açıklamaları çok doğru bulmuyorum. Bunlar samimi yaklaşımlar değil."