Arpa Hasadı Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor

Arpa Hasadı Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor
Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, geçtiğimiz günlerde hasadı başlayan arpada, rekoltenin geçen yıla göre ikiye katlayacağını söyledi.

Arpa hasadının yapıldığı arazilerde incelemelerde bulunan Muğlu, kış mevsiminin bol yağışlı geçmesi nedeniyle tüm ürünlerde olduğu gibi arpada da mahsulün çok iyi olduğunu belirtti. Muğlu, bu yıl beklentilerin üzerinde bir rekolte olduğunu belirterek, "Çiftçilerimiz arpada taban fiyat konusunda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve bakanlığımızdan bir fiyat açıklaması yapmasını bekliyordu. Fakat bizim aldığımız bazı bilgiler var. Arpa fiyatının açıklanması belki taban fiyatın oluşturulması açısında iyi olabilir ancak, bunda bir ay öncesine kadar arpa fiyatının 1 TL’nin üzerinde gittiğini biliyoruz. Bu fiyatlara karşı bakanlığımızın açıklayacağı rakamlar eş değerlerde olmaz ise çiftçimiz bundan büyük zarar görür. Şu anda arpa serbest piyasada 860 ile 900 lira arasında gidiyor. Geçtiğimiz yıl Karaman’da 495 bin dekar alanda arpa hasadı yapıldı ve 122 bin ton mahsul kaldırıldı. Bu yıl ise mahsulün 200 bin tonu geçmesini bekliyoruz” dedi.

‘Yakılan anız verimi düşürüyor”

Çiftçilere anızları yakmamaları konusunda bir kez daha uyarıda bulunan Ziraat Odası Başkanı Recep Muğru, "Çiftçilerimiz zannediyor ki anızı yaktığımız zaman sanki çok ürün alacağız mantığıyla bakıyor. Halbuki toprakta yaşayan binlerce canlı ile yaktığımız toprağın içinde bulunan tüm mineralleri yakarak öldürüyoruz. Tam tersine anızı yakılan tarlada verim düşüyor. Anız da doğal bir gübredir. Çiftçilerimizi uyarıyorum, anızlarını yakmasınlar, yakanları da hemen şikayet etsinler” dedi.