ARTIK ZENGİNLER VE FAKİRLER VAR

ARTIK ZENGİNLER VE FAKİRLER VAR
TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Karamanda esnafla buluştu.
“Büyük marketler yasasında bir gelişme yok. Bizde olmazsa olmazı tartışmaya geldik. Perakende sektörünü sadece vatandaş biliyor. Mevcut esnafın korunması, sermayenin artırılması piyasanın düzenlenmesi lazım. Haksız rekabet en önemli sorun. Dünyanın hiçbir yerinde ekonomi böyle başı bozuk değil. Türkiye’de orta sınıf esnaf yok oldu.Artık zenginler ve fakirler var. Makas açıldıkça sıkıntı da büyüyor. Çalışan hakkını alamıyor. Çalışmayan da iş bulamıyor. Tabiî ki geliri olan her esnaf ise perişan oluyor. Ülkemiz ya zenginler ya fakirler ülkesi bunun arasında değil. Bunun çözülmesi lazım. Kuralsızlık başı bozukluk en önemli mesele. Bugün ekonominin canlanmamasının nedeni iş dinamizminin hareketliliğin olmaması. Bugün aileleriyle beraber 20 milyon esnaf harcayamıyor, kazanamıyor. Kredi kartı mağduru geleceğini borçlandırmış. Artık bugün sanayi siteleri neredeyse boşalıyor. Geleneksel sanat ölmüş, yabancı sermaye ağırlıklı noktaları Anadolu sarıyor.
Burada geleneksel esnaf sanatkârın değeri yok. O açıdan mutlaka kuralların koyulması lazım. Güçlü bir lobi çalışması yapılması lazım. Sermaye güçlü, ama bugün ahiliğin temel kültüründe olmasına rağmen esnaf hakkını hukukunu arayamaz oldu.”dedi.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken; “İşte bizde Ahilik haftasında bunları söylemeye geldik. Esnafın hukukunu, sorunlarını tartışmaya geldik. Bu Karaman’dan bu mesajı veriyoruz. Hiç yok yere eşit sermayesizlikten sermaye dağılımında makas açıldıkça sıkıntıları çözümünü istiyoruz. Bugün açılan tedbir paketlerinde esnaf ve dar gelirli hep göz ardı edildi. Bu paketler kme verildi.
Finans sahibi zengin kişilere. Zengin zaten zengin, olan esnafa oluyor. Ve esnaf da olan işini kaybediyor. Netice olarak Biz Ahilik Haftasında sorunlarımıza karşı Karaman’dan Türkçe mesaj veriyoruz. Ve Türkçe konuşuyoruz, “Bizim sorunlarımıza çare olun.”dedi.
Öte yandan Karaman Belediyensin mecliste almış olduğu kararla Türkiye’de 80 ile “Türkçe Tabela Asın”çağrısını değerlendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Genel Başkanı
 
Bendevi Palandöken;
“Belediye’yi bu anlamlı çağrısından dolayı kutluyorum. Tüm esnafımızın bu çağrıya uymasını diliyorum. Çünkü biz kendimize güvenmeliyiz. Esasen yabancılar bizim Türkçe isimlerimizi merak ederken niçin biz isim ve tabelalarımızı yabancılaştıralım. Ama biz Türkiye’de maalesef belirli bir kısmımız o markaları taklit ederek şekil bozukluğuna giriyor. Büyüyen yerli firmaların tamamı kendi marka ve isimlerini öne çıkarmak için tabelasını asması lazım.”dedi. Biz esnaflarımızın sıkıntısını biliyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. Ahiliğin kültüründe ve geleneğindeki dayanışmayı, hukuku aramayı ve haksız rekabet ortadan kaldırmak için dün olduğu gibi bugünde çalışıyoruz, yarında çalışacağız.”diyerek Türkiye’de esnafın Ahilik Haftasını kutlayarak hayırlı kazançlar diledi.