AB TARIM VE HAYVANCILIK POLİTİKALARI KONULU KONFERANS

AB TARIM VE HAYVANCILIK POLİTİKALARI KONULU KONFERANS
Karaman Tarım İl Müdürlüğü tarafından, Avrupa Birliğinde Tarım ve Hayvancılık Politikaları, Hayvan Sağlığı, Gıda Güvenliği ve Türkiyedeki Uygulamaları konulu konferans düzenlendi.
Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapılan konferansta konuşan Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, tarım sektörünün, Türkiyeʹnin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinde uyum yükümlülükleri açısından en kapsamlı, karmaşık ve önemli alanlarından birisi olduğunu söyledi.

 

Tarımda uyum sürecinin, aynı zamanda toplumsal, yapısal ve hukuki farklılıklar nedeniyle de zor ve zaman alıcı çok yönlü çalışmaları gerektirdiğini kaydeden İl Müdürü Doğru, ʹʹAB’ye tam üyelik hedefiyle, yapısal dönüşümün sağlanmasında ve AB üye devletleri içinde rekabetçi bir konuma varılabilmesin de, bu dönemin çok yönlü değerlendirilmesinin büyük katkısı olacaktır. Bu uzun soluklu ve zorlu çabalar öncelikle, ülkemiz insanlarının hak ettiği yüksek yaşam kalitesine ulaşmak için yapılmalıdır.
 
Türkiye 1970ʹlere kadar tarımda kendi kendine yeten yedi ülkeden biriydi. Çoktandır tarım ürünleri ithal ediyoruz. Topraklarımızı verimsiz kullanıyor, toplam iş gücünün yüzde 35’ini tarımda çalıştırıyoruz ama tarımın milli gelirdeki payı yüzde 8-9 civarında” dedi.

 

İl Müdürü Doğru, Türkiye’de tarımın yanı sıra hayvancılıkta da yapılması gereken şeyler olduğunu belirterek, “Karaman’da hayvancılığa bakıldığında son yıllarda hızlı bir gelişim içinde. Artık modern yöntemlerle, büyük tesislerde hayvancılık yapılmakta. Birçok hayvancılık kooperatifleri kuruldu. Karaman olarak tarım ve hayvancılık konusunda projeler üreterek verilen desteklerden faydalanmamız lazım. Bunun içinde ABʹnin hayvancılık politikalarını uyum sürecinde bizden neler isteniyor iyi anlamak lazım. Bu tür eğitim programları ile üreticilerimizi aydınlatmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal ise konuşmasında, AB standartlarını yakalamanın önemine değindi. Prof. Dr. Uysal, ʹʹÇiftçinin durumunun iyi olması Türkiye ekonomisini de olumlu etkileyecektir. 70 milyon insan tarım sektörüne muhtaç. AB için atılacak her adım çok önemli. Çiftçinin örgütlenmesi lazım. Yenilikleri takip edip dünya ile rekabet edebilecek konuma gelmemiz lazımʹʹ şeklinde konuştu.

 

Konferans, Veteriner Hekim Semra Gürbüzʹün Hayvan Sağlığı ve Gıda Güvenliğini anlatan konuşması ile sona erdi.