A-Nepal virüslü şap hastalığı nedeniyle Aksaray karantinaya alındı

A-Nepal virüslü şap hastalığı nedeniyle Aksaray karantinaya alındı
Türkiye’de ilk kez görülen ve hayvancılığı tehdit eden A-Nepal virüslü şap hastalığı nedeniyle Aksaray karantinaya alındı.

Van’dan giriş yaptığı tespit edilen A-Nepal virüslü şap hastalığı kısa sürede Türkiye geneline yayılırken, Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Bekir Kayan, hastalığın Aksaray genelindeki hayvan sayısında kayıplara neden olacağını söyledi. 
Hastalığın Türkiye ve Aksaray için üzücü bir durum olduğunu belirten veteriner Kayan, “Tarım il müdürlüğümüz bütün aşıları yapmıştı ama bu yeni bir virüs. Türkiye’de hiç görülmeyen ama Van’dan giriş yapan ve Türkiye’ye yayılan A-Nepal türü bir virüs. Bununla ilgili devletimiz sağolsun hemen sıvap alınarak laboratuvara gönderildi. Hemen aşısı yapıldı ve şu an Aksaray’da tüm hayvanlara aşı yapılıyor" dedi. 
Aksaray'ın karantinaya alındığını anlatan Kayan, şöyle konuştu: "Hayvan giriş çıkışları sınırlandırıldı.
Aksaray’daki hayvan pazarımız 2-3 haftadır kapatılmış durumda. Bunun yanında bu tür virüsün girişi buradaki hayvancılığı ve Türkiye’deki hayvancılığa ciddi sıkıntı. Çok tehlikeli bir virüs. Bizi milli kayıplara sevk etmektedir. Üreticilerimiz aşılarını biran evvel yaptırsın. Aksaray’da irili ufaklı 230 bine yakın bir hayvan sayımız var. Allah göstermesin bu hastalıkla birlikte en az yüzde 10 kayıp veririz. Karantina bölgeleri özellikle ilk başta hastalığın çıktığı bölgelerdeydi. Ancak şu an pazarımız kapatıldı. Bunun nedeni hayvan sirkülasyonunu önlemek ve şap hastalığının dağılmasını engellemek. Şu an Aksaray’ın tamamı karantinaya alındı.”