75 Bilim Adamı Taşkaleyi Gezdi

75 Bilim Adamı Taşkaleyi Gezdi
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin düzenlediği 1. Ulusal Elma Sempozyumunun ardından, 75 bilim insanı ve üniversite çalışanının katılımıyla Otantik Kent Taşkale gezisi gerçekleştirildi.
22 Ekim Çarşamba günü üniversite yerleşkesi gezisi yapıldıktan sonra, Elma Sempozyumuna katılan yaklaşık 75 bilim insanı, üniversitenin akademik ve idari personeli ile birlikte Bifa Fabrikasının oluşturduğu örnek bahçe gezisi yapıldı.


 Bahçede İlkbahar geç donlarını önlemeye yönelik rüzgâr makineleri, hastalık ve zararlılarla etkili mücadele yapmaya yönelik bilgisayarlı erken uyarı sistemi, bilgisayarlı sulama ve gübreleme sistemleri misafirlere tanıtıldı. Uzman teknik elemanlar, deneyimli hassasiyeti ile yapılan elma üretimiyle ilgili konuklara bilgi verildi ve elma, meyve suyu ikramlarında bulunuldu.


Manazan mağaralarına düzenlenen gezide, mağaralar içerisinde kil oranı yüksek kireçtaşlı arazide, yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuş beş katlı toplu meskenler, konuklar tarafından ilgi ile karşılandı. İçerisinde bazı geometrik şekillerin ve freskoların izleri bulunan mağaralarda, en çok doğu bölümde yer alan şapeller konuklar tarafından beğenildi.


Otantik Kent Taşkale Kasabasının merkezindeki tüf kayalara oyulmuş 40 metre yüksekliğindeki hububat ve bakliyat ambarı olarak kullanılan 250 ambar, çoğunluğu ziraat mühendisi olan konukların büyük ilgisini çekti. Her odacığın en az 10 ton ürün saklama kapasitesine sahip olması ve ürün cinslerinin ayrı ayrı depolanmaya elverişli şekilde ambarların oyulmuş olması, konukları ileride bir tarihte de bu bölgede araştırma yapma kararına sevketti.


Taşkale Kasabası Belediye Başkanı Muhittin Sunaoğlu ve beraberindeki ekip, Taşkale’nin “Ata Yurdu” olmasıyla ilgili açıklamalar yaptılar. Anadolu insanının misafirperverliğini ve Karaman’ın tanıtımını en iyi şekilde yapan Taşkale Kasabası sakinlerinin Gürlük Pınarı’nda verdiği otantik bir yemeğin ardından gezi tüm katılımcıların memnuniyeti ile sona erdi.